2018-09-09 1964 views
今日阿妹無啦啦話要去食川菜,今次係阿妹要求食呢間餐廳。佢話想試下洋蔥花;地點都幾方便,喺登龍街嘅商廈裡面。餐廳環境餐廳內有川劇嘅面譜,唔使講都知道今次嚟川菜啦。呢間餐廳嘅檯都幾大張,櫈就用咗梳化櫈,櫈就坐落去幾舒服。餐牌餐牌封面用麻布整成,中間有個紅色嘅圓形:感覺好有中國風餐牌上嘅食物名有中英對照。食物洋蔥花外層炸到金黃色。有放一啲辣椒粒..,食落去外層脆卜卜,入面就好爽甜嘅洋蔥汁。炸洋蔥花炸得啱啱好,如果炸得過火就深黃黃色,剛好就淺黃色:炸粉唔太厚。我食到個辣味之後就八角嘅麻嘅感覺。但個辣味又無搶洋蔥嘅甜。川爆一字羊份量都好多,一份入面有6/7件羊肉,旁邊鋪滿辣椒乾。羊肉唔騷,有好香嘅孜然粉味。食落去幾淋,每件肉都好大舊。甜品紅糖冰粉,呢個甜品係凍食;內有生楂、提子,當然仲有主角冰粉。食落去好似果凍咁,好滑。夏天食呢個甜品感覺好消暑。服務態度服務態度好好,問佢有咩好介紹。佢就用溫柔嘅語氣介紹川爆一字羊。當我食到成碟嘅時候又主動換碟。

餐廳環境

餐牌
餐牌封面用麻布整成,中間有個紅色嘅圓形:感覺好有中國風

餐牌上嘅食物名有中英對照。

食物
洋蔥花