2019-04-17
近期超級hit既劉一手重慶火鍋,係銅鑼灣竟然係地舖,fit晒對地舖情有獨鍾既我。成個裝修好有中國客棧既味道,乾淨又古色古香,可以去自助區揀醬,有個牌介紹4款醬料mix既推介,最特別係竟然有一d樽樽包裝既麻油,成個樣係賣得出街,感覺好high class。正宗重慶麻辣鍋椰子滑雞鍋鴛鴦鍋$198麻辣係一定要叫既,小辣都已經好辣,好快就feel到麻,好足料,美中不足係佢裏面冇食得嘅材料例如鴨血果d,一定要分開點,啲鴨血相對地冇咁入味。但係椰子雞煲就有雞,大埔富係雞胸肉,椰子味濃郁,雞肉都算嫩滑。炸重慶酥肉$68等個湯滾之前最佳嘅小食,炸重慶酥肉食落麻既感覺來得好快,小小辣又未去到要飲水嘅程度,外皮炸得好趣,裏面熱辣辣好入味。紅糖糍粑$58同樣都係小食,呢個係完全另外一種感覺,之前都食過差唔多嘅糍粑,但多數係甜糖漿,今次用左紅糖味道帶點甘甘地,外皮好趣,裏面煙煙銀銀,好開胃。鴨血$68質地較硬身,味道濃郁,美中不足係唔係跟湯上,冇咁入味。凍豆腐$38打邊爐必備,豆腐質地夠綿密,吸到好多湯,而且都好有豆味。油炸鬼墨魚滑$78同平時見到一舊墨魚滑放咗喺油炸鬼上邊唔同,佢真係讓左係入面,重點係佢原來
正宗重慶麻辣鍋
椰子滑雞鍋
鴛鴦鍋$198
炸重慶酥肉$68
紅糖糍粑$58
鴨血$68
質地較硬身,味道濃郁,美中不足係唔係跟湯上,冇咁入味。
凍豆腐$38
打邊爐必備,豆腐質地夠綿密,吸到好多湯,而且都好有豆味。
油炸鬼墨魚滑$78
同平時見到一舊墨魚滑放咗喺油炸鬼上邊唔同,佢真係讓左係入面,重點係佢原來本身已經熟,直接當小食食有得,鍾意浸少少湯放落去浸一兩秒有得,油炸鬼脆卜卜,裏面嘅墨魚滑又夠晒彈牙。
醬爆牛丸$88
一咬啲湯汁就爆曬出嚟,小心六親個嘴,裏面係一啲肉碎,味道好濃,好似食緊小籠包。
燕餃$58
細細粒一啖一口,我唔可以食耐啲一點有10粒,餡料加咗馬蹄,咬落有口感。
美國肉眼牛肉$238
要咗最平嘅嗰隻牛肉食,都唔差喎,肥肉比較少,食落較為健康,牛味濃郁,一碟有10片。
四個人食每人要三百幾蚊,同大部份嘅打邊爐差唔多,但係就食到正宗重慶嘅味道。