今次黎食[雲魅]雲南過橋米線🍜。作為香港人食,米線真係由細食到大。但咁正宗同埋咁有特色ge真係未試過🤤。餐廳一入到去見裝修係竹林風格,已經感覺到到平時大家食開嘅:譚x,雲x香好唔同,明顯係行高檔舒適路線。俾你坐得舒舒服服咁品嘗佢哋嘅出品☺️。呢間店嘅沿用雲南當地正宗米線用法,上鍋方式係直接用熱鍋做容器;麵、湯及材料分開上,有夠氣勢同夠風味。(店員好貼心咁提醒個熱鍋高達200°C,所以大家黎食ge時間都要小心)午市套餐$88-1️⃣雲南過橋米線(特色湯底)配料🥘:除左肉可以揀肥牛/腩肉,套餐其他配料有:鵪鶉蛋、餐肉、魚腐、車厘茄、玉米粒、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉同芫荽蔥,配料多到好似食緊九大簋咁😛。配料分開放嘅好處係可以按個人口味加減調整配料放入熱鍋。(食法將先放肉類和鵪鶉蛋>再放蔬菜類>最後放麵/米線) 米線/七彩麵🌈:除左米線之外,呢度介仲有七彩麵可以揀,不過第一次黎食都係想食反米線先😚,試真個味先,下次有機會先再試。米線質地正常,軟硬適中。雲南特色湯底:未加配料落鍋之前,我偷偷地飲咗啖湯,少少酸酸辣辣,但又好清甜,開胃!2️⃣傣族手撕鬼雞👻:鬼雞個名聽落好嚇人😂,但其實係雲南傣

午市套餐$88-
1️⃣雲南過橋米線(特色湯底)

(食法將先放肉類和鵪鶉蛋>再放蔬菜類>最後放麵/米線)

2️⃣傣族手撕鬼雞👻:鬼雞個名聽落好嚇人😂,但其實係雲南傣族當地小菜,味道有d似檸檬手撕雞,少少酸酸辣辣,好啱夏天食。我自己就撈埋啲米線食,都幾夾✌🏽

3️⃣飲品:除咗有汽水之外,仲有唔少特色飲品(青檸薑蜜、紅棗蜜等)都唔使加錢抵讚👍

總結:第一次體驗到正宗雲南米線嘅食法,真係好特別🥰,自問係米線關注組嘅你一定要嚟食👍。

滿分5粒🌟
———————————-