2023-05-21
見近排都無點食過韓國野,最近朋友就帶左我去幾多韓國野食既尖沙咀揾食,最後去左有幾間分店既「南大門」。幾間分店都以韓式燒烤為主,但都有唔同既主食俾大家選擇,所以唔洗驚同行既人唔食燒烤。餐廳既環境都比較光亮,每枱係燒烤盤上面都有條抽風管,所以坐得耐都唔會覺得太焗促。「醬醃特級牛肋骨」($280):依份牛肋骨是以韓式醬料醃製,燒烤時肉質香嫩多汁,搭配上韓式泡菜和生菜一齊食,口感豐富,係非常值得一試🤤「辣海鮮鍋」($430):作為傳統的韓式湯煲,個湯味道夠鮮美,辣味適中,最開心係龍蝦夠大舊,肉質夠彈牙,鍋入面既蔬菜吸曬個湯既精華,非常開胃。但係建議同其他人一齊分享,因為份量比較大,適合2-4人share。「水冷麵」($90):黎緊天氣預黎預熱,最岩就係食冷麵,依個韓式冷麵麵條口感爽滑,搭埋醃酸菜,同個酸酸地既湯汁,味道清爽開胃。份量適中,可以當係一道開胃菜或者作為主餐既配菜。