2023-08-15
出名係美食沙漠嘅馬鞍山,咁啱要入去搵朋友,難得搵到依間新開嘅韓式炸雞店,當然要試試 .ᐟ.ᐟ 一入店就聽到不斷播放 ᴋ-ᴘᴏᴘ,角落有堆成小山嘅外賣盒,仲有自助冷熱水機,有種韓國小店嘅氛圍感。點餐後就會送上韓國酸瓜 & 醃蘿蔔,蘿蔔有陣檸檬清香,酸度適中口感爽脆可以解膩。另外仲附送芝士粉、蒜汁、辣汁,可以落喺 ᴘɪᴢᴢᴀ 上調味。○ 無 骨 炸 雞 二 重 奏 // $219外層金黃酥脆,內裡嫩滑 ᴊᴜɪᴄʏ,雞皮+粉漿唔會過厚,乾身而唔油膩。特登揀咗無骨的,每件都啖啖肉,而且份量好多 .ᐟ.ᐟ蜜糖芥末味嘅甜辣度平衡得剛剛好,雙重芝士味有海量芝士粉超濃郁,每一啖都食到甜甜地嘅芝士,配合鹹炸雞真係食唔停口。份量驚人,總共20件左右,其實夠3-4人食。○ 味 分 天 下 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 // $209有選擇困難症嘅揀依款就啱啦~ 一次過試嗮四種唔洗諗。餅底厚度算係薄批幾酥脆,12 吋夠 3-4 人 sʜᴀʀᴇ。全部舖滿水牛芝士,輕鬆造出拉絲效果。個人覺得最好食係釜山招牌 ʙᴜsᴀɴ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ,依個係唯一冇得單獨叫嘅款式,有蝦仁 + 超 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 嘅香濃忌廉芝士球,味道出奇地夾。秘
○ 無 骨 炸 雞 二 重 奏 // $219
外層金黃酥脆,內裡嫩滑 ᴊᴜɪᴄʏ,
雞皮+粉漿唔會過厚,乾身而唔油膩。
特登揀咗無骨的,每件都啖啖肉,而且份量好多 .ᐟ.ᐟ
蜜糖芥末味嘅甜辣度平衡得剛剛好,
雙重芝士味有海量芝士粉超濃郁,
每一啖都食到甜甜地嘅芝士,配合鹹炸雞真係食唔停口。
份量驚人,總共20件左右,其實夠3-4人食。
○ 味 分 天 下 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 // $209
有選擇困難症嘅揀依款就啱啦~ 一次過試嗮四種唔洗諗。
全部舖滿水牛芝士,輕鬆造出拉絲效果。
個人覺得最好食係釜山招牌 ʙᴜsᴀɴ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ,
依個係唯一冇得單獨叫嘅款式,
秘製烤牛肉 ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʀᴇᴀʟ ʙᴜʟɢᴏɢɪ 有微甜嘅烤牛肉,
配埋甜椒、洋蔥、黑橄欖加上香濃茄醬好惹味。
皇者至尊 sᴜᴘᴇʀ sᴜᴘʀᴇᴍᴇ 主要有豬肉、辣肉腸、火腿,
上面再鋪滿新鮮蔬菜,層次感豐富。
夏威夷滋味 ʜᴀᴡᴀɪɪᴀɴ 係火腿 + 酸甜菠蘿、蕃茄,
味道清新啱晒夏天食!
○ 芝 士 蛋 卷 // $108
勁厚嘅層層蛋漿捲住半溶芝士,
每一件夾起都有澎湃拉絲效果,口感嫩滑有濃郁蛋香,
表面鋪滿酸甜蕃茄醬同蜜糖芥末醬,
鮮艷顏色望落都覺得開胃。
○ 水 蜜 桃 氣 泡 酒 // $38
桃味香甜,酒精濃度唔高只有 3%,容易入口,
微炭酸感配炸雞一流,可以中和膩感。
依間餐廳唔係商場裡面,人流比較少,但以價錢+分量嚟講真係超高 ᴄᴘ 值。外賣一般就只係做炸雞,如果開 ᴘᴀʀᴛʏ 真係一定要試 ~
ꕀ