2020-09-21
冇得去韓國玩,朋友又話想食燒肉,去咗食呢一間平昌,其實之前都食過,今次再食就叫另一個套餐大君set! 入邊有豬牛雞海鮮俾你揀,最特別係除咗一般燒肉放題食到嘅肉之外,仲可以揀多款韓式料理的飯同埋湯!唯一美中不足嘅地方係冇靠背椅,所以坐得會有少少辛苦,不過張凳可以打開放外套同埋私人物品,咁樣就唔會吸味,都幾體貼,店員喺服務態度都好好,幫我哋玩左幾次燒烤盤😍🙏🏻嘢飲方面平時放題好少有嘅啤酒佢都有!仲有好多韓國飲品都幾驚喜,個人最鍾意係荔枝烏龍茶,貪佢酸酸甜甜好開胃,中和返食燒肉嘅油膩感!幾款湯包括牛肉海帶湯、辣海鮮豆腐湯、肥牛大醬湯,當中最鍾意嘅就係海帶牛肉湯,有牛肉味仲有海量給咁多嘅海帶,燒肉有點膩的時候飲啖湯就最fresh ! 辣海鮮豆腐湯入邊有好多料,少辣非常開胃,兩個湯我都好鍾意!肥牛大醬湯就稍微鹹咗少少🤏配料方面有芽菜泡菜等等任加正!我最鍾意就係芽菜,小菜夾生菜同埋肉一齊食,口感好多層次同埋會冇咁肥膩!韓國料理方面叫咗冷麵同埋炒年糕,兩樣嘅配料都唔多,主要都係冷麵同年糕為主,水冷麵質口感好好,唔會好韌咬唔開,食落好爽滑彈牙,我好鐘意🥰同燒肉好夾!辣炒年糕少少飽肚,要多人share比
韓國料理方面叫咗冷麵同埋炒年糕,兩樣嘅配料都唔多,主要都係冷麵同年糕為主,水冷麵質口感好好,唔會好韌咬唔開,食落好爽滑彈牙,我好鐘意🥰同燒肉好夾!辣炒年糕少少飽肚,要多人share比較好,質地偏軟少少🤏
燒肉方面佢好貼心會有三款醬汁已經預先調配好,餐枱紙上面都會講三款醬汁分別係乜嘢,我最鍾意嘅都係辣面豉醬,覺得辣辣地好開胃,另外嘅芝麻都非常之香!
肉類方面我覺得最好食嘅係肥牛同LA牛扒!La 牛排有一定嘅厚度,口感非常之好,肉類食得出唔同部位有唔同嘅味道,唔係零肉味雪藏肉!個人覺得如果鍾意油脂感比較重少少就可以選擇辣汁肥牛片,辣得來有少少甜,係大人細路都啱嘅口味!
豬肉方面推介豬頸肉,油脂最多,烤到迫左油出來,邊位焦香,夾埋生菜小菜一齊食大滿足!
海鮮就食蠔!唔算大隻,勝在味道唔錯🤣 唔霉唔腥,肉質以放題來講唔錯,食食下肉都可以轉下口味燒兩隻蠔!😍💪🏻
雖然呢一間選擇唔算非常之多,但係每樣野都做得唔差,我反而幾鍾意咁樣嘅配搭,食有質素好過食好多然後一樣都唔好食🤣 下次都會再來!景色大落地玻璃窗都好chill ~ 💗💗💗