好少見到以北海道"函館"掛帥既舖頭. 猶記得當年去既時候, 拉麵內嗰兩塊叉燒最叫人難記. 係之後去邊到都都食唔番咁好食.是日本來專程過黎食bago, 點知黎到先知星期六收3點, 連蛋糕店都收埋. 食唔到想食既野, 心情跌左落谷低, 朋友就建議黎呢間試試. 本來無晒胃口咩都唔想食既我 見到隔離枱一碗熱騰騰既味憎湯拉麵有番少少胃口.等左一陣, 一碗熱辣辣既湯麵就送到上枱, 見到佢有大量既蒽同埋海帶. 仲有兩塊叉燒. 叉燒既品質就真係唔好有咩expect, 同日本嗰d唔同level就真係唔可以比較. 只係普通野, 無特別. 至於麵, 一夾上黎就覺得唔對路... 日本拉麵通常都係會比較彈牙, 感覺係一"熟"就會撈上黎咁. 但係呢到既麵就好似煮既時間好似耐得濟咁. 冧身, 唔彈牙既. 唯一有水準既係佢個湯... 我食麵嗰陣跟麵飲左半碗, 但係我之後都無話要飲水. 濃度適中. 因為呢個湯底, 呢到呢碗麵加番分.

味憎湯拉麵