2017-09-15 413 views
本人冇去過意大利都可以算係冇食過正宗既意大利粉?早兩日係facebook見到呢間餐廳既大廚話佢既煮法係最正宗,又做緊promotion 60蚊一,今日咁岩又係附近收工咁咪同同事去試下囉睇過大廚點樣古法整呢個意粉,原來係只用蛋黃加少少heavy cream唔用蛋白去做個sauce 所以唔同一般係街食既carbonara咁多汁,呢款會creamy得黎唔會好似湯意粉咁。而意粉就有非常適中既口感,話係al dente,即係中間硬身,側邊軟身個肉就其實唔係煙肉,類似金華火腿啲friend,所以都好味又唔會話好油。可惜個羊奶cheese冇報導講咁咸香,始終都係鐘意牛奶cheese既濃份量都少左啲!如果唔係餐前包我咁大食都一定唔夠飽

份量都少左啲!如果唔係餐前包我咁大食都一定唔夠飽

Carbonara