今日同2個朋友去左呢間手卷駅食午餐,第一次食。舖頭唔大,枱亦唔多,但好彩我地就唔駛等位即入。雖然呢間舖頭主打「手卷」但今次就無食,反而食左佢地的A+B+C的套餐。佢地係張過膠咭紙上點餐,好似幾環保咁,不過之後又覺得佢地某啲做法唔係咁環保。我叫左呢個,有壽司、冷面同埋芝麻八爪魚。 壽司味道一般,係普通爭鮮質素,元氣較為好食。芝麻八爪魚係好食的,但可惜個醬好好好結,結到好似「鼻涕」一樣。冷面就加左好多沙律醬,如果只計個面係好食的,但個醬太多了,又係好結,我情願無醬,或者改返做冷面豉油加Wasabi。加多$3可以要盒紙包飲品。我朋友的A+B+C的套餐,也是有壽司,佢話螺肉同芝麻八爪魚一樣係個醬好「結」,蟹籽沙律就正正常常。而我另一朋友就話玉子好好食,咁可能就要下次先試下。我地另外要左個紫薯餅,$23/2件,呢個好抵食,因為真係好熱,係即炸,而且裡面仲有原粒粟子,我另外2個朋友都大讚。最後覺得呢個舖頭唔算係好環保,因為我地食的餐都係用即棄餐具。另外,呢間舖頭如果比較埋個環境和食物質素,其實唔算真係好抵食,CP值有待提高。不過發現好多中學生來食,可能附近唔算多呢個價位的日本食物掛。

而我另一朋友就話玉子好好食,咁可能就要下次先試下。

2021-07-08
  • 紫薯餅