2023-05-13
我今天去咗一間日式餐廳,試咗佢哋嘅三色刺身丼。這道菜式係由三種不同嘅生魚片,即三文魚、吞拿魚同埋甜蝦,配以白飯、海苔、醬油同埋芥末而成。首先講講壽司飯,我覺得飯的口感比較緊實,但有啲偏硬,可能因為我本身喜歡較軟身嘅飯,所以有啲不習慣。不過,飯粒都煮得恰到好處,不會太硬或太軟。至於生魚片,三文魚同甜蝦都新鮮,質量都好,而吞拿魚就有啲普通,質感有啲粗糙。但係,我覺得呢個菜式嘅優勝之處在於三種魚片嘅調味,因為唔會太鹹或太淡,食落味道平衡,而且加上啲芥末,更增加啲風味。不過,我都想提返意見係啱啱嗰啲配料嘅份量好少,只有一啖啖嘅份量,有啲令人失望。同樣地,醬油同芥末嘅份量都少咗啲,可能需要要求服務員加多啲嘅份量。總括而言,我認為三色刺身丼係一個不錯嘅選擇,價格合理,味道平衡,但啲配料同份量可以再加強啲。如果你係魚生愛好者,你可能會喜歡呢道菜。