2019-02-20 135 views
女朋友為左同我預祝生日,特登book 左呢間位於The One 既「宏」食晚餐,仲話呢間最出名就係蛋包飯,鰻魚飯同抹茶甜品,好啦,睇在佢落力推介,就食真d 先😂一入到餐廳,餐廳經理就好熱情咁安排左坐位比我地,仲好有耐心咁簡單介紹下個Menu 👍於是,我地就揀左兩個set.Set 1 - 炸豬扒蛋包飯 ($128)日本蛋口感柔軟嫩,比一般雞蛋更富有蛋香😍雞蛋煎至8成熟,蛋汁非常豐富而顏色更係金黃色,齋睇已經流哂口水啦🤣炸豬扒size 如一個手掌般大,外酥內嫩,夠香口,外皮薄又吾油膩,最重要係肉汁豐富,而格離日式咖哩,微甜更易入口❗️而米飯則用左「新瀉米」,口感比平常食開既白飯更綿密更有飯香👍飲品方面就加多$20 換購一杯宇治抹茶奶,抹茶味味,入口順滑,甜度亦恰到好處。Set 2 迷你三彩丼定食 ($168)呢款set 真係超抵呀‼️分別有鰻魚飯,吞拿魚碎魚生飯同海藻烏冬。鰻魚,吞拿魚生,烏冬一次過滿足哂👍香濃既鰻魚汁配上肥美既鰻魚,口感嫩滑,厚肉而又無骨,入口油脂豐富。至於吞拿魚碎魚生飯,我真係第一次食😂 淋上日本豉油,鮮味十足。呢款餐仲有小蛋卷送添😋我就揀左抹茶味同香草味。海綿蛋糕好鬆軟,

於是,我地就揀左兩個set.

Set 1 - 炸豬扒蛋包飯 ($128)

炸豬扒蛋包飯

Set 2 迷你三彩丼定食 ($168)
迷你三彩丼定

呢款餐仲有小蛋卷送添😋我就揀左抹茶味同香草味。

海綿蛋糕好鬆軟,入口軟綿幼滑,仲帶有濃郁既抹茶香同香草香❗️

再加多$20轉飲日本青森蘋果汁,大滿足😋

最後就係叫埋租品。

抹茶軟雪糕芭菲 ($88)
呢款芭菲真係比到驚喜我‼️ 入芭菲用料豐富,有抹茶雪糕,紅豆,白玉,綠茶蕨餅仲有杏仁薄脆,抹茶雪糕偏少少甜,配上香口既杏仁薄脆,冇得彈😍
抹茶軟雪糕芭菲

抹茶雪糕拿破倫 ($98)
呢個抹茶雪糕又比抹茶軟雪糕芭菲,抹茶味偏濃,配上香酥脆既拿破倫,入口即融,4件都吾夠喉呀😋😋
抹茶雪糕拿破倫

總結黎講,女朋友果然冇推介錯,上至正餐,下至甜品都完美

2019-02-18
$300 (Dinner)