2019-07-25
又派左去柴灣做野,搞到下午茶時段才食到飯。經過多次係柴灣食野嘅訓練,學懂了兩個保唔中伏條件:1. 多人坐係到食野的餐廳應該唔錯;2. 跟食客叫餐就實無衰。 來到興華邨,雖然肚餓,但都逛了商場一轉,這間符合第一個要求,過了食飯時間還是坐滿人,門外傳來陣陣麵包香, 各式各樣的麵包在燈光底下非常充實飽滿侍應生好友善,我一走進,已問我幾位,盡量安排位置給我裝修以青綠色為主,清新舒服餐牌全部放係枱的玻璃底下同牆上,清楚易睇,唔會有睇完嗰 menu 唔知放邊的煩惱款式多樣,常餐有9種, 中式餐的飯同點心都有, 真的唔知點揀好咁就根據第二定律:跟食客叫餐。見大部分食客都叫常餐,西多士,所以我都叫。我叫在一個叉燒茄通配炒蛋腸($41),烘底牛油多士,侍應生提議加煉奶($2), 好就加煉奶啦!冰檸茶($3)共$46及西多士($17)多士烘得外脆外軟,牛油溶化入多士之內, 煉奶多到滲出來, 真係鹹香甜滑蛋炒得滑,滿蛋香叉燒茄通,用半肥瘦叉燒,叉燒燒得甘香肉嫰,蕃茄味濃,每啖茄蓉,通粉軟硬適中聽牆上提議加埋炒蛋,味道更多層次見到塊大大正方形牛油,因熱烘烘多士慢慢溶解成心型,實在太自癮啦!真的是自癒西多士
侍應生好友善,我一走進,已問我幾位,盡量安排位置給我
裝修以青綠色為主,清新舒服
蛋炒得滑,滿蛋香
聽牆上提議加埋炒蛋,味道更多層次