2022-01-07
📍 公和荳品廠 (深水埗)深水埗北河街118號地下📍 每次黎深水埗,一定會諗起公和既豆腐花。係我心目中「公和」已經同「深水埗」掛鈎,每次黎到深水埗都一定會食碗豆腐花,因為咁多年都搵唔到邊間好食過佢。今日同老婆去深水埗買聖誕裝飾品,所以帶老婆去試下咩係真正豆腐花,我以前細個一定叫凍既豆腐花,特別係夏天時食完透心涼,爽YY~但人大左,食得多凍野對身體唔好,今次再光臨,叫左碗熱既細豆腐花。出奇地發現其實熱豆腐花更加滑,好香豆味,比起凍既更加好食。因為雪過既豆腐花,質感一定無熱豆花咁滑溜,豆味更加會降一大截,仲會有凝結的感覺,所以熱原來仲比凍仲正,公和豆腐花永遠無令人失望,一如以往咁入口的確柔滑,桌子上一大樽的黃糖可隨意任加,個人覺得小甜是最理想,不會太奪走豆腐本身的清香味 😍😍📍三拼 $16煎釀豆腐
頂層有薄薄的鯪魚肉,豆腐外層煎得甘香,
內層豆腐幼滑,不易鬆散,好食
豆卜
魚腐
個人認為是三拼之中最好吃的,魚肉跟豆腐混合一起,很入味,鹹淡度適中,不太油膩總括來說,如果喜歡食豆腐花或豆製食品,必定要一試
深水埗北河街118號地下
📍三拼 $16
煎釀豆腐
頂層有薄薄的鯪魚肉,豆腐外層煎得甘香, 內層豆腐幼滑,不易鬆散,好食 豆卜
與煎釀豆腐相比,豆卜明顯唔夠熱同唔夠脆,較腍身,相信已炸起了一段時間。 魚腐
總括來說,如果喜歡食豆腐花或豆製食品,必定要一試