2016-11-02
原來,呢間《三姐松記》同〈松記〉係兄弟拆顆的故事,多年前因為經營意念不同,三哥就分拆左出黎,改名做《三姐松記》!目前只有一間店~ 同其他有〈松記〉都係唔同架!好啦,難得黎到,聽店員介紹,叫了招牌的甜品!原來三哥每日都會親手在鋪頭做所有中式甜品和其他不同配料 紫薯心太軟,沒落一粒糖,沒用一滴油、沒用紫薯粉(裝飾除外)整成的心太軟!!嘩~點整到架??好天然!個樣雖然唔太靚,但感覺好健康切開外層,內層好流心!仲食到一粒粒紫薯肉!外層的殼,好有蛋糕的感覺,完全唔油膩,好飽肚旁邊的是蜂蜜牛乳味Fruttato gelato(一間香港廠房製的gelato),仲有其他6款味,都可以免費轉!幾多選擇喎另一甜品,就是最近好hit的芋圓!呢個甜品的特色之處,就係佢係用芋蓉做底!好清淡、杰杰地,一d都唔甜!浸住芋圓、地瓜圓、凍芝麻湯丸、明珠和薏米!整體都唔會好甜~岩晒香港人口味~芋圓見到中間有芋頭絲,幾大粒,但唔夠煙韌~清淡的薏米如果煮"林"d會好d~湯丸煙韌新鮮! 自己包果然係好食d!
目前只有一間店~ 同其他有〈松記〉都係唔同架!
好啦,難得黎到,聽店員介紹,叫了招牌的甜品!
原來三哥每日都會親手在鋪頭做所有中式甜品和其他不同配料
嘩~點整到架??好天然!個樣雖然唔太靚,但感覺好健康 切開外層,內層好流心!仲食到一粒粒紫薯肉!
仲有其他6款味,都可以免費轉!幾多選擇喎 另一 甜品,就是最近好hit的芋圓!
呢個甜品的特色之處,就係佢係用芋蓉做底!
好清淡、杰杰地,一d都唔甜!
浸住芋圓、地瓜圓、凍芝麻湯丸、明珠和薏米!
整體都唔會好甜~岩晒香港人口味~
芋圓見到中間有芋頭絲,幾大粒,但唔夠煙韌~
清淡的薏米如果煮"林"d會好d~
湯丸煙韌新鮮! 自己包果然係好食d!