2020-10-27 858 views
芋圓丸 $39 配料有芋泥、三色圓🍡、芝麻湯圓、明珠同埋薏米 三色圓各三至四粒 口感煙韌、有嚼頭 😻芋圓入面食到有芋頭粒🤩真材實料👍🏻紫薯圓既紫薯味最出🥇蕃薯圓正常🍠明珠好足料、有咬口 薏米粒粒分明 芝麻湯圓口感味道正常 芋泥較稀、無咩芋頭香味🥺整體甜度唔高👌🏻 芋圓丸超級豐富💯可以一次過滿足曬所有願望✅煙韌控一定會愛上💕芝麻糊 $17 價錢💰好平質地唔算太稠身、偏流質 味道唔過甜, 但個人認為甜度可以再降低少少🧐無苦澀味👌🏻係傳統既芝麻糊既味道 屬中上水平🈴•整體來講,味道ok但未算驚艷經過可以一試🍴特登去就唔洗啦😉

芋圓丸 $39
配料有芋泥、三色圓🍡、芝麻湯圓、明珠同埋薏米
三色圓各三至四粒
口感煙韌、有嚼頭 😻
芋圓入面食到有芋頭粒🤩
真材實料👍🏻
紫薯圓既紫薯味最出🥇
蕃薯圓正常🍠
明珠好足料、有咬口
薏米粒粒分明
芝麻湯圓口感味道正常
芋泥較稀、無咩芋頭香味🥺
整體甜度唔高👌🏻

芋圓丸超級豐富💯
可以一次過滿足曬所有願望✅
煙韌控一定會愛上💕

芝麻糊 $17
價錢💰好平
質地唔算太稠身、偏流質
味道唔過甜,
但個人認為甜度可以再降低少少🧐
無苦澀味👌🏻
係傳統既芝麻糊既味道
屬中上水平🈴

整體來講,味道ok但未算驚艷
經過可以一試🍴
特登去就唔洗啦😉
2020-10-16 349 views
想食左幾日既summer,每日都因為太飽無食到,琴晚同朋友食完雞煲,好想食啲凍野清涼下,所以去左買外賣返屋企慢慢嘆🤪雪糕揀左綠茶同曲奇,生果唔算多,主角係一粒粒既明珠🤩,溝埋雪糕好好食😋
Summer
2020-10-15
2020-07-22 364 views
我地係叫網上外賣平台的。叫咗紅豆沙+湯圓、綠豆沙、糖不甩。糖不甩來到都仲係熱辣辣。食糖不甩時已經覺得個丸子皮做得好靚,軟糯適中、口感十足!粒粒都好似湯圓噤大粒,食得好滿足! 花生碎同糖漿都同丸子好夾。綠豆沙食落舒服,甜度都OK。唔算好特別。紅豆沙入面有百合,對我來講甜咗少少(但係我老公就話OK)。主角都係入面果兩粒芝麻湯圓,個皮真係無得彈!D芝麻餡亦非常香,甜度適中!好耐都無食過噤好味既湯圓!
我地係叫網上外賣平台的。叫咗紅豆沙+湯圓、綠豆沙、糖不甩。
花生碎同糖漿都同丸子好夾。
綠豆沙食落舒服,甜度都OK。唔算好特別。
2020-07-22
Delivery
  • 糖不甩
2020-05-31 330 views
晚黑見近近地 佢又收得晏 就入去叫左個姜汁燉奶 同杏仁露雪耳 真係唔食好過食💩🤢🙄個薑汁燉奶可以完全冇薑汁 仲要用外賣碗裝俾我 個匙羹又污糟 咁我就同佢講話冇薑味啦點知佢就是但俾咗啲薑汁湯圓啲薑水比我就算 ,💩😑即使我已經同佢講多次:下咁就得㗎啦?但係佢仲要同我講:係咁㗎啦呢個真係薑汁燉奶黎完全冇諗過補鑊或者say sorry 下次improve 之後碗杏仁露雪耳 杏仁露稀到好似水咁🙃怪唔得知間鋪咁少人食過一次以後都唔會再食 😶
個薑汁燉奶可以完全冇薑汁 仲要用外賣碗裝俾我 個匙羹又污糟
怪唔得知間鋪咁少人
食過一次以後都唔會再食 😶

2020-05-30
2020-02-03 567 views
聽朋友講無三姐,松記總店好食點,但個日年初四,松記實在無位又唔想等,就去左附近三姐松記食~今次叫左宇治抺茶綜合,有一球綠茶雪糕(味道抺茶味濃郁,唔會太甜,唔輸出面抺茶店的雪糕),芋圓就普通,大大粒都算彈牙,但就唔煙韌,芋頭同蕃薯味都唔出,不過不失啦~ 仙草味都唔濃,偏水,無咩口感,整體就係普通糖水店,唔需要特別去,但唔伏的朋友食的蛋白椰皇好細粒,手板咁大,雖然分量小但味道都算濃,朋友話可encore ~ 不過抵讚係糖水鋪唔趕人走,唔會話衝過來收碟講多謝byebye, 感覺都幾舒服坐得

• 特盛宇治芋圓仙草凍
2019-12-30 311 views
深水埗甜品店選擇較多,今次就試左三姐松記糖水。餐牌裡面中式甜品較多,就試左個芝麻糊同芒果椰汁紫米露。芝麻糊味道比較普通,唔係好濃,個人認為應該係粉造芝麻糊,所以下次未必會再encore,期待嘗試其他甜品。
芝麻糊
2019-10-19 279 views
食完飯就跟朋友在附近行逛,發覺還意猶未盡,便走到松記品啪甜品。但假如有選擇困難,恐怕不要來這裡比較好。內裡十分闊落,甜品品種新式舊式也有。夏日炎炎,當然要選這裡最有名的summer試一試了。summer可以自選兩球雪糕,選了曲奇口味。雪糕味道濃郁,口感滑溜,碎曲奇更加重了口感。另外還有不少西米露,配上花奶及融化後的雪糕十分滋味。隨甜品附上的還有兩支朱古力棒,應該是某牌子的零食。

2019-10-13 117 views
中學時代游水過後的糖水店,在畢業後十多年依然屹立不倒。打開menu,跟以往一樣令人眼花瞭亂,種類繁多。有傳統的楊支甘露、杏仁露等等,亦有新穎的雪糕或綠茶甜品。要數我的至愛依然是翡翠明珠,用上了大量的西米,還有新鮮的水果密瓜、西瓜。西米露口感綿密,又用上了不少花奶,所以感覺好嫩滑。冰涼的感覺亦十分消暑。
中學時代游水過後的糖水店,在畢業後十多年依然屹立不倒。

2019-08-31 261 views
晚餐吃到飽飽,再去 "三姐松記" 食甜品Menu ~ 生磨芝麻糊 $17 : 說是生磨 , 食得出應該都係 (除非唔係) , 因為味道好香好濃 , 稀杰度和甜度都很適中 , 很有80年代的味道 , 好吃 ~Watermelon Coconut Flat noodles 西瓜河粉 $33 : 滑嘟嘟的河粉帶椰汁香,味道輕甜,質地爽滑而有蒟蒻口味,口感得意 , 西瓜起沙又香甜,溫度也適中 , 既美味又過癮 ~食完唔會覺得好飽肚 , 又有西瓜幫助消化 , 我覺得是一個很好的飯後甜品 ~本篇完 ~
晚餐吃到飽飽,再去 "三姐松記" 食甜品
Menu ~

本篇完 ~
2019-07-17 575 views
今天到深水埗買東西,途經一間甜品老店,看見店舖門外的甜品相片,即被它吸引住了。二話不說,我們便決定走入店內,吃個痛快。餐牌內的甜品款式多樣化,各適其適,有熱的、有凍的、有小食又有飲品,一時間我們好像樣樣都想吃。經過一翻掙扎,最後選定了三款甜品。~芒果出奇蛋 ($48)這賣相一流的出奇蛋,滿足了我們三個願望。冰凍的芒果雪糕球🥭不算太甜但芒果味豐富。芒果班戟內的滑滑忌廉包著了鮮芒果肉,味道鮮甜,如果再雪凍些就更好了。小杯內的楊枝甘露餡料豐富,有鮮甜芒果肉、微酸的柚子肉和粒粒晶瑩的西米,甜甜酸酸的味道真討人。~熱椰皇蛋白燉奶 ($38)小小的椰皇乘載著滑滑的蛋白,陣陣椰香,倍増食慾。不消一會兒,整個椰皇內的蛋白已溜入了肚內。~凍芋圓丸 ($38)甜湯內的芋圓、地瓜圓,紫薯圓和明珠非常有𡁻口。芋泥和薏米已煲得淋淋滑滑的。芝麻湯圓更美味,不痴牙的熟糯米粉包著有濃芝麻香的麻蓉,喜愛湯圓的話,一定不能錯過。吃過這凍甜品,真是滿足。這食店自1994已開業,屹立至今,確實難得。一面保留了傳統的甜品,一面又能與時並進,創出迎合潮流的產品,迎合不同食客的要求,值得一讚。

經過一翻掙扎,最後選定了三款甜品

~芒果出奇蛋 ($48)

~熱椰皇蛋白燉奶 ($38)

~凍芋圓丸 ($38)

2019-07-15
$62 (Tea)
2019-07-16 259 views
晚上喺SSP食完飯,當然要順便食個糖水,我們選擇了"三姐松記糖水",來到餐廳已滿座十分火爆,等了一會便有位置。看看餐牌,今日想食芋圓和河粉。當中有牛乳、紅豆、仙草凍、芋圓、地瓜圓、紫薯圓和綠茶雪糕,愛芋圓的我都有點要求,比平時大粒,而且每款粒粒真材實料,口感Q彈,整體不錯。有紫薯/西米/芋圓/紫薯圓,紫薯泥香糯,芋圓紫薯圓煙韌Q彈,比平時大粒,而且食到有粒粒芋頭紫薯肉添,加上西米底,口感十分豐富,甜度正好。這裏的河粉,是以椰汁混合蒟蒻製成的,口感清涼甜滑,口感Q彈,芒果新鮮甜美又大顆,配上椰汁,整體不錯。下次再試其他款式。

看看餐牌,今日想食芋圓和河粉。

芒果河粉 $35

下次再試其他款式。
2019-07-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
2019-07-11 145 views
源味足料喳咋:首先呢間嘢真係唔多起眼,要行到內街先見到,但佢嘅糖水真係好平。而我食呢碗喳咋係加埋椰汁同花奶,首先佢真係唔會好甜呢個真係唔錯,而佢嘅喳咋入面啲雜豆我覺得太多,攪到食一碗已經好飽,而雜豆都煮得好淋唔會話好硬,整體都唔錯可以再食。
2019-07-07 124 views
探完老公的奶奶落車即刻食糖水長途車的關係,訓到個人wing wing 地車站一落就入鋪,方便到呢個地步順便入店食糖水,補充身體的血糖其實我都唔知有無關係,但食完真係充滿力量老公叫左芒果世界 二十五元賣相唔算差,見到大片黃即係多芒果老公很滿意食材有芒果,大粒西米,白涼粉白涼粉食落幾滑身,我試左兩粒慢慢在口腔來回甘試真的唔係網上見到透明物體,食落有少少奶味,微甜我當然叫榴槤雪山 三十五元係發記好的都係椰汁西米加榴槤肉感覺唔係差既榴槤肉係一球,食到一絲絲的有椰汁糕襯托下,原來椰汁跟榴槤都夾的西米有大有細,不過不失
探完老公的奶奶
落車即刻食糖水
長途車的關係,訓到個人wing wing 地
車站一落就入鋪,方便到呢個地步
順便入店食糖水,補充身體的血糖
其實我都唔知有無關係,但食完真係充滿力量

老公叫左芒果世界 二十五元
賣相唔算差,見到大片黃即係多芒果
老公很滿意
食材有芒果,大粒西米,白涼粉
白涼粉食落幾滑身,我試左兩粒慢慢在口腔來回甘試真的
唔係網上見到透明物體,食落有少少奶味,微甜

我當然叫榴槤雪山 三十五元
係發記好的
都係椰汁西米加榴槤肉
感覺唔係差既
榴槤肉係一球,食到一絲絲的
有椰汁糕襯托下,原來椰汁跟榴槤都夾的
西米有大有細,不過不失
2019-07-01 230 views
呢間三姐松記糖水已經留意左好耐不過一直都冇去試,今晚同家人一齊去食下。地方都算大嘅不過就略為昏暗同埋有些少殘夠。打開menu,甜品種類好多,自己都有好多款心水。又有傳統糖水可以啱父母食。第一個上嘅係椰皇蛋白燉奶,一出來熱辣辣,椰香撲鼻加暖粒粒嘅燉奶,最後椰肉都可以食埋。之後叫左個特盛宇治芋圓仙草凍:綠茶雪糕一上嚟吃最吸引我嘅,綠茶味如果可以再重啲苦澀嘅綠茶味就最適合不過啦,可以平衡返甜品嘅甜味。加上紅豆、仙草凍 、芋圓、地瓜圓及紫薯圓的牛乳裏,口感綿密。不過芋圓等味道略為平淡,而且口感不足。最後最愛食榴槤嘅榴槤精既我,點個榴槤處處最適合不過。D24榴槤班戟我覺得非常之值得讚許因為充滿榴槤肉真材實料,真係有好多榴槤肉喺度激讚!加榴槤味雪糕,都係非常之香濃嘅,食得出係用咗唔少榴槤肉!再配滿滿一杯有鮮榴槤肉嘅紫米露,味道極之豐富。另外都想試吓糯米釀雞翼,由辣辣地。可以作為平衡下。金黃嘅雞翼睇得出顏色帶啲紅紅嘅估唔到一食落去都真係幾辣喎係好惹味。不過就略為個糯米唔夠咬口,太軟身。我哋喺鋪頭食嘢嘅期間都睇得出係唔少街坊熟客去光顧樣嘢,街坊情係毋庸置疑嘅。不過如果店內嘅服務質素啦同埋裝修整潔度等等
椰王蛋白燉奶

特盛宇治芋圓仙草凍

惹味糯米釀雞翼

我哋喺鋪頭食嘢嘅期間都睇得出係唔少街坊熟客去光顧樣嘢,街坊情係毋庸置疑嘅。不過如果店內嘅服務質素啦同埋裝修整潔度等等如果可以再改善一啲呢咁可能就可以更加吸引到其他遊客慕名而來啦!
2019-06-27 99 views
飯後想食個甜品,喺深水埗元州街有好多選擇,行到近巴士站,就揀咗三姐松記糖水。鋪外鋪内裝修有點簡約,但勝在地方寬敞。打開menu,甜品種類好多,傳統滋潤糖水亦有供應。為咗滿足唔同口味及試下甜品水準就揀咗三款品嚐。榴槤處處:D24榴槤班戟加榴槤味雪糕,再配滿滿一杯有鮮榴槤肉嘅紫米露,味道極之豐富,係榴槤迷嘅至愛朱古力心太軟配雪糕 :極濃味流心朱古力蛋糕加雪糕 ,必定成為朱古力粉絲嘅心水之選 除咗三款芋圓外,仲有芋泥、芝麻湯圓、明珠及薏米,材料極之豐富,一次過滿足幾種口感如果裝修再好少少,絕對可以吸引街坊繼續支持㗎!而且價錢夠平民,係經濟實惠嘅甜品選擇

朱古力心太軟配雪糕

2019-06-25