2022-07-10
我同老友 “飛少” 識於微時, “麥記” “茶餐廳” 乜鬼都食. 老實講, 我真係唔知佢鍾意食乜, 又或者唔食乜.🥰 “飛少” 之前推介嘅泰菜 “火山排骨” 同埋日式 “吉列炸牛排” 十分讚, 今日竟然約戰我最愛嘅水煮魚! “📖 翻查資料, “十三少” 老闆原本係會計師, 做咗四年四大會計師事務所就 “祼辭”, 創立咗 “十三少” 川菜品牌. “十三少” 係一個漫畫人物 (由著名漫畫家曹志繪製), 識飲識食, 對吃喝玩樂有要求. 有趣!🥢 餐廳設多張卡位方枱, 裝修古色古香, 令我諗起武俠小說中嘅塲景. 🌶 涼菜一: 椒麻皮蛋. 未算糖心, 但唔會實晒心, 高質. 椒味足夠, 生蒜再加強層次.🐓 涼菜二: 川式口水雞. 雞嘅質素一般, 唔夠嫩滑. 川椒味道出色, 芝麻提升到整體表現.🐟 主角: 水煮魚. 魚肉實淨滑溜, 吸收到辣椒味. 重點嚟嘞, 湯底係可以飲到嘅, 唔會太鹹太油或者太辣, 撈飯效果亦理想.🍡 糖水. 正常.😱 紅糖糍粑. 相呢? 其實冇食. 話說食完離開咗之後, “飛少” 同我講佢其實點咗 “紅糖糍粑”, 但竟然唔記得咗就埋單離開餐廳 (!)🤗 總結: 座位唔算特別
“📖 翻查資料, “十三少” 老闆原本係會計師, 做咗四年四大會計師事務所就 “祼辭”, 創立咗 “十三少” 川菜品牌. “十三少” 係一個漫畫人物 (由著名漫畫家曹志繪製), 識飲識食, 對吃喝玩樂有要求. 有趣! 🥢 餐廳設多張卡位方枱, 裝修古色古香, 令我諗起武俠小說中嘅塲景. 🌶 涼菜一: 椒麻皮蛋. 未算糖心, 但唔會實晒心, 高質. 椒味足夠, 生蒜再加強層次.
🤗 總結: 座位唔算特別舒服, 張凳坐唔實, 另外, 地下滑滑哋. 服務OK嘅. 論食物, 水準之上, 主角水煮魚表現出色, 湯底俾到魚味道之餘, 齋飲撈飯都冇問題. 下次再戰酸菜魚!