2018-01-18 254 views
平日老公最愛打邊爐,今日哥哥同亞嫂約埋去食蒸氣鍋,佢免為其難咁陪我去,點知最後讚不絕口燒鵝皇啖啖肉,鵝油溢出香味貝殼盛盆有一隻大蜆同幾隻沙白,清甜冇沙每人半隻龍蝦,上蒸籠時腳仔仲郁(つд⊂)自選海鮮十款揀五款,粥底三選一,我地揀咗海蝦、鮑魚、聖子皇、象拔蚌仔同肉蟹加瑤柱鮮淮山粥底聖子皇同象拔蚌都用蒜蓉粉絲蒸,炒過既蒜蓉好香鮑魚又係會郁架(つд⊂)肉蟹既膏多到大閘蟹一樣,糯米飯墊底吸收蟹汁精華污糟雞係炸菜雞件,同蟲草雞連烏冬一齊蒸,雞肉嫩滑,烏冬煙韌肥牛普通貨式鯪魚球彈牙,豬肉丸同梅菜一齊剁碎打至丸狀肉碎蒸豆角,肉碎偏咸要同豆角夾住一齊食,如果唔係豆角又冇味勝瓜蒸過水份充足,菜心老到有揸,南瓜粉甜必食馬拉糕十分鬆軟,黑糖味香啤酒汽水竹蔗水任飲,竹蔗水唔會太甜,本地製造雪糕有三款口味,口感幼滑,可惜藍莓冇藍莓味,味道似雲尼拿雪糕

燒鵝皇啖啖肉,鵝油溢出香味

貝殼盛盆有一隻大蜆同幾隻沙白,清甜冇沙

每人半隻龍蝦,上蒸籠時腳仔仲郁(つд⊂)

聖子皇同象拔蚌都用蒜蓉粉絲蒸,炒過既蒜蓉好香

鮑魚又係會郁架(つд⊂)

肉蟹既膏多到大閘蟹一樣,糯米飯墊底吸收蟹汁精華

污糟雞係炸菜雞件,同蟲草雞連烏冬一齊蒸,雞肉嫩滑,烏冬煙韌

肥牛普通貨式
鯪魚球彈牙,豬肉丸同梅菜一齊剁碎打至丸狀

肉碎蒸豆角,肉碎偏咸要同豆角夾住一齊食,如果唔係豆角又冇味

勝瓜蒸過水份充足,菜心老到有揸,南瓜粉甜
必食馬拉糕十分鬆軟,黑糖味香