2017-06-13
是日母親節,媽媽唔想煮飯,一家人想落街食,其實我地住建生村,呢度位於屯門北面,近住青松觀,自成一角,我地附近近寶田村,附近盈豐及寶怡商場下面勁多野食,大排檔,m記,肯記,銀咖哩,茶餐廳都五,六間,真係乜都有得食,所以住呢頭唔怕搵唔到野食。但係今次我地就黎左建生商場既稻香,其實我地朝早成日都有黎飲早茶,佢地點心真係好普通,聽講都係中央食品工廠做好,再在酒樓加熱,所以味通真係好一般,同美心果D無得比,但係價錢真係平,好多特價點心,好多時我地都係叫4,5個點心連茶錢都唔洗60蚊落樓,因為佢地成日有D特價點心只係5-10蚊一個,又好多時有D阿姐,拎住D唔好賣既點心問我地要唔要,試過10蚊2大碗皮蛋瘦肉粥問我地要唔要,我地要左但太大碗真係食唔晒,哈哈。。。講番今晚先,我地黎食母親節飯,我地無訂到位,諗住都好多人要等,點知今晚居然只坐到一半場,好多位,所以我地無等位就黎左食。。。今次由我拍板,我坐底個服務員阿姐就不斷叫我地食一席果D母親節套餐,但我地只係7大2細,好似太多,雖然可以叫半席,但食呢排成日去飲都唔想食果D一席席了,雖然佢地都唔貴,但千幾蚊,不如散叫好過,見到佢地母親節都仲有特價野,有孖
今次由我拍板,我坐底個服務員阿姐就不斷叫我地食一席果D母親節套餐,但我地只係7大2細,好似太多,雖然可以叫半席,但食呢排成日去飲都唔想食果D一席席了,雖然佢地都唔貴,但千幾蚊,不如散叫好過,見到佢地母親節都仲有特價野,有孖寶套餐,好抵食,我地叫左2份孖寶套餐,好多野選,有乳鴨,燒鴨,果個燒鴨真係唔食得都睇得,下面有火熱住,而且真係幾好食,好快就食晒。。。
仲叫左鹽焗雞,又係好好食,酸甜豬扒,老火湯一大煲,好足料,最後因為佢地D白飯要等,我地就叫左太極鴛鴦炒飯,居然呢個先好食,未試過黎呢度食呢個飯,另外我地有叫自助吧,每位只係加12蚊就可以在佢個自助吧,任飲汽水和糖水,仲有雀巢雪糕仔任食,因為我地有兩個細路,所以佢地不斷出去自助吧拎野飲和雪糕,兩個細路都幾開心。
最後埋單都唔洗1000蚊,真係抵食,我地3兄妹夾錢請媽媽食飯,母親節都預左食貴D,但係唔洗1000蚊真係估唔到。
呢度都係做街坊生意,附近雖然仲有羊城,但係都係稻香最抵食,雖然味道有時和大酒樓比又無得比,始終呢度係平,一分錢一分貨,又唔可以咁比較,我地就食得好開心了,以後都會成日來幫襯,始終平平地一家人食餐飯,又食得開心。