2018-10-31
餃子千變萬化,好多人都想將原味再度呈現,但很多店舖都不敢誇過傳統推出一種專有的創新口味的餃子,所以又怎能從如此多餃子食店中突圍而出?呢間手工餃子雲吞專門店【餃掂】推出創意水餃吃法,主打「至尊松茸餃子」外,又配以古法下火靚湯更有調配好的秘製醬汁,明顯地是追求口味與養生。味道真的不錯,所以我間唔中都有食一次呢!今晚又再到訪了。走到界限街便會看到一間裝潢上有點不同的門面,門口也有些報導。作為餃子店來說入面環境很闊落,雖然例牌要搭枱,但都唔會好逼狹。都是走中國式的風格,店內圓桌圓凳,古樸大方,坐得挺舒服的。牆上也掛滿「金句」,領悟到的人生哲理。而且有個透明玻璃大窗,可以見到師傅包餃,衛生程度都挺高。呢度餐單認真選擇豐富,除有招牌松茸餃、芝士、韮菜豬肉、雲耳椰菜豬肉、大白菜豬肉、粟米豬肉、菜心豬肉、芫茜豬肉餃等,你可以選湯或煎餃。兩者都非常吸引!除左松茸餃價錢較貴之外,其他餃子定價都合理,大概 $35-$46,視乎湯/煎。另有蒸餃、雲吞、麵食、小食等。點了野食後就食住醃蘿蔔慢慢等...醃蘿蔔作為清爽開胃涼菜,正!因為用料非常實在!枱上亦有各式醬料,而菜脯都爽口夠辣。黎到呢度一定要食至尊松茸餃配狀
味道真的不錯,所以我間唔中都有食一次呢!今晚又再到訪了。
而且有個透明玻璃大窗,可以見到師傅包餃,衛生程度都挺高。
點了野食後就食住醃蘿蔔慢慢等...
醃蘿蔔作為清爽開胃涼菜,正!因為用料非常實在!
枱上亦有各式醬料,而菜脯都爽口夠辣。
黎到呢度一定要食至尊松茸餃配狀元九鼎湯 $72/8隻
餃子形似元寶,象徵吉祥,因為老闆希望帶比客人好意頭,事事順利,又可以食出開心好運既感覺。
用左優質梅頭肉做基底配以營養價值高的雲南野生松茸!
牆上都有介紹配野生松茸既好處同益效
「松茸產自雲南麗江一帶,是百分百天然野生食材,營養豐富,有增強免疫力、抗頑疾、降低膽固醇等功效」
餃子總其八粒,大小適中,餡料也相當飽滿。餃子皮唔會好厚,食落松茸味道突出,風味獨特,帶起豬肉嘅鮮味,唔多肥肉,食落完全唔會覺得鹹或者冇味,靚餡!!
配埋個狀元九鼎湯,食落就係住家般晚感覺,因為好養身清甜!皆因完全冇落味清湯,岩晒養生的外食族!
湯底材料主要有「粉葛、鯪魚、鰂魚、蘿蔔、赤小豆等」。
但飲落味道相當清淡,近乎冇味,少鹽少油,適合追求健康嘅人,所以為咗唔想俾啲松茸嘅鮮甜搶咗湯既清淡感,店員仲會將餃子同湯分開上...令你食真點飲真點!
龍鳳松茸雙煎餃 $85/8隻
其實都有點貴!哈,不過用左菌王之王-松茸嚟做餡料又夠餡又有益就比佢巴閉下啦!
松茸味道非常香濃,個人覺得黑松茸味道出過白松茸呢!食落唔油膩而且味道較天然!
重口味人士通常都會都沾上店家嘅松露醬食,冇咁乾身同濃味點。
小食點了蜜餞雞翼 $22/3隻
蜜餞雞翼香脆可口,熱騰騰的,非常美味。蜜餞甜度適中,令人一試難忘。值得推介。
自家製山楂雪梨水 $15/杯
呢杯都幾大杯架!入面材料有「山楂片、雪梨、甘草等」飲落完全唔甜,唔係好知點解,唔係咁好飲但係你又會飲晒可能好天然又幾解渴咁呢。
呢度嘅服務、環境都很好比起一般餃子店乾淨衛生。
喜歡清淡又想出街食飯都推薦你黎一試因為少鹽少油冇味精,感覺都會健康啲。
享受可口滋味既同時又具健康養生功效,會令人感覺物超所值,所以養身野通常都有一班捧埸客呢!