2019-04-08
1956 views
前幾日晚上約了中同到淘大吃晚餐,雖然由 地鐵站行過嚟都要十分鐘左右, 但能夠避開得福嘅人潮而且款式又多d 選擇,行過嚟又有咩所謂呢。我哋就揀咗喺 消防通道入口嘅 日本餐廳佢專做 鰻魚 釜飯,當然要去試一試!餐廳店面夠大, 一望就知佢喺邊。-呢度嘅鰻魚飯有六款可以揀, 有蒲燒又有白燒, 又可以揀肥美/ 甘香等等的 鰻魚款式, 選擇真多。 我就叫咗一個白燒最金香嘅鰻魚飯,而 朋友就揀咗海之幸釜飯。-銀魂:白燒鰻魚釜飯落左單,都要等一陣先食到,即叫即整ar ma, 白燒鰻魚冇蒲燒鰻魚咁濃味, 但係咁先食得出鰻魚嘅真味, 鰻魚 肉質結實肥美,外皮香脆。 配埋產自日本嘅咪同埋薏米 , 加上少少鰻魚汁 ,食落啖啖肉又滿足!釜飯同時都有其他蔬菜有菇類、南瓜、 粟米芯, 唔怕淨係得鰻魚咁寡。-海之幸另外我哋仲叫咗個海之幸, 海之幸嘅主角係嗰啲 蝦乾魚乾同埋魚肉碎 撈飯食。 呢個飯係唔會有執嘅所以要撈勻啲海鮮蝦干 去做調味。 呢個飯完全食到停唔到口, 因為每一啖都係海鮮嘅鮮味。-梅干手羽先炸雞翼又有梅嘅酸度,食落唔會太肥膩, 而且啲雞翼炸到非常juicy㖭,唔會得返啲雞肉乾。-汁煮鰻魚肝另外我哋仲叫咗個
餐廳店面夠大, 一望就知佢喺邊。
我就叫咗一個白燒最金香嘅鰻魚飯,而 朋友就揀咗海之幸釜飯。
銀魂:白燒鰻魚釜飯
白燒鰻魚釜飯
落左單,都要等一陣先食到,即叫即整ar ma,
白燒鰻魚冇蒲燒鰻魚咁濃味, 但係咁先食得出鰻魚嘅真味,
白燒鰻魚釜飯
鰻魚 肉質結實肥美,外皮香脆。
白燒鰻魚釜飯
釜飯同時都有其他蔬菜有菇類、南瓜、 粟米芯,
唔怕淨係得鰻魚咁寡。
海之幸
另外我哋仲叫咗個海之幸,
海之幸嘅主角係嗰啲 蝦乾魚乾同埋魚肉碎 撈飯食。
海之幸
呢個飯係唔會有執嘅所以要撈勻啲海鮮蝦干 去做調味。
海之幸
呢個飯完全食到停唔到口, 因為每一啖都係海鮮嘅鮮味。
梅干手羽先
炸雞翼又有梅嘅酸度,食落唔會太肥膩,
而且啲雞翼炸到非常juicy㖭,唔會得返啲雞肉乾。
汁煮鰻魚肝
另外我哋仲叫咗個 小食,汁煮鰻魚肝,
我諗呢個小食喺出面都幾難搵得到。
汁煮鰻魚肝
食落口感似鵝肝,軟滑得黎味道亦很甘甜。