今日同朋友weekend食lunch~放假梗係要食好D啦BOOK左銅鑼灣既鮨幸期待左好耐呀我地2個人~一入到去就安排左我地坐卡位 環境好好呀 成間鋪都係係用木做主題坐BAR台仲可以望到師傅既手勢第一時間梗係睇下有咩食啦我地簡左omakase sushi Set 12貫+卷物 $448同埋和牛'當'$268點左無幾耐~第一樣送沙律呢個沙律好好味 有D蘆薈粒係上面 好清新,我印象中既蘆薈都係苦苦地 不過佢係好清甜 好想食多幾粒 唔洗太多調味,但食到樣樣食材都好新鮮食完周圍望下 發覺佢有個天台露天AREA好靚夜晚係出面食應該好正 而家就秋天涼涼地但中午都係留係室內好D跟住就係茶碗蒸,唔係講笑呢個蛋好滑溜溜 超高質 佢上面放左一層獻 味道岩岩好唔會太咸或者唔夠味入面仲好足料,有魚有蝦有冬菇有樣不知名既魚 味道好似三文魚 勁重魚油味 好鮮甜自製薑片同WASHIBI~終於上主菜壽司啦由左邊數起係帶子、平政魚、秋刀魚、池魚等等店員提我地要由左邊開始食到右邊,但中間秋刀魚要留到最後因為味道比較濃每件壽司力度都握得岩岩好,而且飯好細舊 料對比起係好多 帶子完全無雪味 加少少醬油已經好提鮮 平政魚淡淡地無
期待左好耐呀

我地2個人~一入到去就安排左我地坐卡位
環境好好呀 成間鋪都係係用木做主題

坐BAR台仲可以望到師傅既手勢

第一時間梗係睇下有咩食啦

點左無幾耐~第一樣送沙律

唔洗太多調味,但食到樣樣食材都好新鮮

食完周圍望下 發覺佢有個天台露天AREA好靚
夜晚係出面食應該好正 而家就秋天涼涼地
但中午都係留係室內好D

跟住就係茶碗蒸,唔係講笑呢個蛋好滑溜溜 超高質
佢上面放左一層獻 味道岩岩好唔會太咸或者唔夠味
入面仲好足料,有魚有蝦有冬菇

有樣不知名既魚 味道好似三文魚 勁重魚油味 好鮮甜

自製薑片同WASHIBI~

終於上主菜壽司

由左邊數起係帶子、平政魚、秋刀魚、池魚等等
每件壽司力度都握得岩岩好,而且飯好細舊 料對比起係好多
帶子完全無雪味 加少少醬油已經好提鮮
平政魚淡淡地無咩味 勝在好柔軟
池魚味道比較出,但呢系列都係味道唔會太濃既魚,好味!
最後不得不讚係秋刀魚 其實我好怕食秋刀魚好多鋪頭點整都腥腥地
唔腥之餘 食到正宗既秋刀魚,原來係超好味嫁!連質感都係好軟熟

中意食刺食既 會一改你對所有魚類既印象

由左邊開始炙燒吞拿魚腩、大拖羅、吞拿魚壽司、甜蝦壽司、安康魚肝壽司、馬糞海膽壽司
一上菜馬糞海膽、魚肝同甜蝦都超搶鏡 足料得好誇張
海膽一放落口 同日本食到既海膽一模一樣味 仲要軍艦下3分2都係海膽
成個口都係海膽既感覺超幸福

炙燒吞拿魚微微燒一燒 好香好吸引食慾
大拖羅入口即浴 吞拿魚似即劏即食 甜蝦係好水嫩甘甜 魚肝好多 入口甜甜地而有肝既獨特香味!無一樣可以彈

卷物係吞拿魚蓉金鉑手卷,中間吞拿魚蓉加左粒粒類似醃羅白 翠既紫菜配埋個口感幾得意

黎埋個和牛飯,中間溫泉蛋撈埋一齊
配埋本來肉質肥瘦剛好既和牛 好JUICY啊 加埋個飯汁同埋好多菇類做配菜 成個飯都好好味 不知不覺會食好多!

麵豉湯加入左幾似類似條狀豆卜 吸滿碗湯既精神 仲有粒大蜆係裡面

食到呢度已經勁飽 仲有碗細細暖烏冬 好彩兩淡就食得完

最後甜品有得簡曲奇或者芝麻,雪糕唔算好濃 冰凍既雪糕岩岩好清晒所有味蕾
做一個好好既午餐總結 總括黎講 鮨幸真係好高性價比

下次一定要黎食飯餐 坐佢個露台位!
2019-10-27
$300 (Lunch)
  • omakase sushi Set 12貫