2015-04-27 2254 views
專營新潟料理的海老之髭,位於銅鑼灣一棟新大廈,專登去食土鍋飯。 餐廳有3款套餐,$580、$680、$780,又刺身、又壽司、又和牛、又天婦羅,其實我淨係想食飯同埋魚,所以散叫。經理提我,佢哋主要做套餐,所以唔叫套餐的話每人要收$50前菜同甜品錢。我都唔知佢個「主要」係點嚟,單點項目多到不得了。我估佢哋唔想啲cheap 精去叫一個飯,一份甜蛋就走啩,咁不如set 每人最低消費啦,個前菜同甜品又難食。 叫咗幾款刺身,火灸赤鯥魚刺身、同針魚,針魚好食,赤鯥魚唔係唔好,魚肉結緊、肥美,但切得太厚,火灸又燒唔起啲油份,有啲嘥,早知叫燒魚,海膽好甜。釜炊真鯛土鍋飯($180),鯛魚份量好少,得半邊魚頭,不過煲飯好好食,新潟越光米並唔係浪得虛名,米飯軟糯、綿密又帶嚼勁,要咁作狀先形容到。一煲飯足夠4個人,每人一大碗。餐廳提供一壺清湯、潰物、wasabi,食到咁上下可以變茶漬飯,食淨一半,打包;煲飯係佢哋最大賣點。 此店與大廈皆剛落地,裝修雅緻,似走高檔典雅路線,不過服務只是一般,侍應新手、經理問一句答一句 ,沒有人斟酒,食物上枱後放低就走,咁樣是做唔到高級餐廳的。另外, 不知是否已屆收舖時段,廚房

針魚刺身
火灸赤鯥刺身
石蠔
8貫壽司併盤
釜炊真鯛土鍋飯
此店與大廈皆剛落地,裝修雅緻,似走高檔典雅路線,不過服務只是一般,侍應新手、經理問一句答一句 ,沒有人斟酒,食物上枱後放低就走,咁樣是做唔到高級餐廳的。另外, 不知是否已屆收舖時段,廚房開始清垃圾,突然有幾隻飛蚊出現,我強烈建議他們加強滅蟲,杜絕蚊患。
2015-04-26
$1000 (Dinner)
針魚刺身
釜炊真鯛土鍋飯