2021-04-16 1423 views
今次已經第三次食,帶埋曾經推介過佢去食嘅朋友一齊黎,因為呢間嘅款式好多,而且成日有新嘢,大家Share可以試多D款式。而今次亦再一次令我地感受到誠意同進步。之前兩次都係食沙田河畔分店,今次黎黃大仙呢間地方較大,2個人都可以坐四人卡位,坐得鬆動之餘,張檯夠大可以擺多D食物。餐具都好有主題同設計。打開Menu見到好多得意有趣嘅選擇,同個FD爭住叫左唔少,甚至有D唔係好記得叫左乜XD先黎2杯好有酒吧Cocktail設計嘅特飲,分別係檸檬藍柑梳打同青蘋果奇異果梳打。我自己係鍾意綠色多D於是揀青蘋果奇異果梳打。大杯上面倒插左一樽檸檬汁,飲起黎非常清爽,而且份量超多,好抵飲,食完成餐飯都仲飲緊。加上甜度適中,唔會有糖漿漿住喉嚨,同朋友慢慢吹水都得。首先黎左白咖喱烏冬。好似係Cream咁嘅白咖喱。裡面都有黃色咖喱,白色嘅部分令咖喱汁更加滑。烏冬好有水準,煙韌彈牙,滑得黎嘅同時掛到咖喱汁。有兩舊炸雞,裡面軟滑多汁自唔在講,表皮可以炸得好似串燒雞皮一樣又香又脆又唔油。應該屬於小食嘅電擊雞翼+炸薯條,兩樣都係常見嘅食物,但同樣做出左分別。薯條係有灑上甜味嘅粉,出奇地食唔停口,好邪惡。而雞翼咬落口,係凍嘅。

餐具都好有主題同設計。

首先黎左白咖喱烏冬。好似係Cream咁嘅白咖喱。

而雞翼咬落口,係凍嘅。用左冰鎮咕嚕肉嘅方式黎整,表皮脆加甜,裡面鎖住雞肉嘅鮮味同滑。常見嘅食物竟然食到意想不到嘅變化。
冇錯,又係我最愛嘅黑松露。講返前少少,呢度嘅食物氣味都好突出,一坐低就聞到好大陣蝦頭嘅鮮味(所以自己都點左)
慣左手勢點醬油食,其實唔洗,建議咬落去唔好咁快吞,你會發現慢慢咀嚼可以感受到各種配料嘅調味混合起黎有非常滿足嘅味覺享受。值得補充一讃係連飯都握得好好,點落醬油都唔會甩。
黎親呢度都會食嘅就係刺身

三文魚好肥美。

先前講過聞到嘅蝦頭味應該就係黎其他人客嘅呢個牡丹蝦嘅頭。除左鮮甜爽脆嘅蝦身之外,蝦頭先係精華所在,咬開之後果陣腦漿嘅鮮味湧入個口。朋友居然咁大個人未食過,我當然食埋佢果份。
我自己就減緊澱粉質,不過朋友係大食肥佬,叫多左個主食大阪豬扒丼。睇個份量真係驚佢都食唔曬。
但原來好健康,堆得高過筷子嘅係椰菜絲,加左章魚片同大阪燒醬汁調味真係好似食緊大阪燒咁樣。
某一日喺第度食過酸嘅豬扒,因此食到呢塊完全冇冰鮮味而且又滑又爽口嘅豬扒好大對比。
各樣嘢都咁好食,叫埋個甜品更加完滿。係宇治抹茶芭菲。
睇相都可以睇到抹茶雪糕係幾咁滑同濃郁。一D氣泡同冰粒都冇。而抹茶味係我呢個連朱古力都唔鍾意嘅人都沉迷嘅苦味。但又唔苦,因為底座下面又好多甜嘅紅豆,紅豆同抹茶又幾夾相信唔洗多講了。

今餐真係飽到捧住個肚走,超滿足。期待下次幫襯時又再有創新嘅菜式!
2021-04-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)