2007-08-08
由於工作嘅關係,阿K經常都要穿梭各區,所以佢會特別留意各區嘅特色食肆。前一陣子佢聽見我講「美都」食「焗骨飯」嘅經歷之後,佢同我講話响西環「正街」一帶發現咗一間舊式茶餐廳,「焗豬扒飯」都幾出名。既然呢期食得多焗飯,我諗不如就嚟一個小小地嘅焗飯巡禮,睇吓邊間餐廳能夠脫穎而出。是晚胃口不大好,所以我同阿K一齊食一客「焗豬扒飯」,我再加一杯熱奶茶。豬扒嘅份量都幾多,吉列皮仲未比焗汁整淋,仍維持香脆狀態;肉質本身鬆軟,但有點人工味道,我想可能係「梳打粉」作祟。老實講,香港有邊幾間茶餐廳唔用「梳打粉」整鬆肉扒呢?幾希矣!至於飯方面,水份嘅控制稍欠火喉,令到個飯偏濕同埋淋,我覺得乾身些少會好啲。奶茶滑但係唔夠茶香,唔駛問阿貴,一定係用「立頓」茶包去沖茶嘅。講到飲奶茶,我唔係「精」,而係「仙」(說笑而已)。一客「焗豬扒飯」三十六蚊,如果唔太計較嘅話,此焗飯可以滿足你嘅要求。