2014-08-31
位於地鐵站B出口附近,喺成坤廣場既後方,韓膳館係一間好細大約有十五個座位既小店。今次已經係我地一個月之內第三次幫襯!認真講,午餐係抵食啲,但係對比同區既韓國野,晚餐既回頭指數係no.1(不過佢地冇韓燒)一坐低,侍應姐姐就奉上熱茶同湯(多數都係海帶白蘿蔔湯),好飲~上次食左水冷面,海鮮大醬鍋,牛仔骨都不錯 今次就挑戰炸雞($160)相比起韓國既炸雞,當然冇得比,但係都可以一試,不過份量偏少囉…再黎就係泡菜五花腩($70~80,唔記得)味道ok,唔好睇佢清一色橙色,其實入面都有幾片五花腩。你明㗎啦,韓國以前好窮,好難得有肉食㗎嘛,所以呢間舖頭都係貫徹韓國傳統啫!哈哈!每個餸都跟飯,可以再添,唔好怕羞,開口就有。但係飲品就要另叫。而最令我地留戀既野就係佢地啦:真係唔好意思,唔記得同佢影番個特寫。。。茶唔係普通既茶,係紅棗茶!佢地煲得好好飲,淡淡地,甜甜地,飲落好舒服,搞到我地要即刻去超市買紅棗同黃冰糖喺屋企試煲,但係失敗收埸。。。不過燥底既你就唔好飲咁多,應該越飲越燥底,哈哈!最後亦都係呢間野最好既就係前菜係任食㗎!!!有泡菜,芽菜,薯仔,青瓜,豆卜,蘿蔔。。。全部都好味 一坐低就好同佢
上次食左水冷面,海鮮大醬鍋,牛仔骨都不錯
今次就挑戰炸雞($160) 相比起韓國既 炸雞,當然冇得比,但係都可以一試,不過份量偏少囉…
再黎就係泡菜五花腩($70~80,唔記得) 味道ok,唔好睇佢清一色橙色,其實入面都有幾片五花腩。你明㗎啦,韓國以前好窮,好難得有肉食㗎嘛,所以呢間舖頭都係貫徹韓國傳統啫!哈哈!
而最令我地留戀既野就係佢地啦: 真係唔好意思,唔記得同佢影番個特寫。。。
不過燥底既你就唔好飲咁多,應該越飲越燥底,哈哈! 最後亦都係呢間野最好既就係前菜係任食㗎!!!有泡菜,芽菜,薯仔,青瓜,豆卜,蘿蔔。。。全部都好味 一坐低就好同佢講你想要既前菜,唔好浪費呀!有任添既泡菜真係好幸福 但係感覺上同泡菜炒五花腩overlap左。
雖然呢間野坐得唔舒服,而呢餐order既野冇之前咁好食,但係我食左咁多次都好滿意~所以我都係會推介呢間!!