2012-01-15
很高興朋友找到很好的工作, 大家一齊FRENCH WINDOW食lunch慶祝!雖然很近, 但係一直都無來依到食野...以為好貴, 其實都唔係, LUNCH, 2 COURSE (頭盤+MAIN COURSE), 再包一杯HOUSE WINE, 同一杯COFFEE / tea, 都只係HKD328+10%. 一行到人去, 要走過很長好大的走廊, 入到去, 好spacious, 可以係傾偈的好地方.朋友訂了一個向正無敵海景的TABLE, 個VIEW一流!!什麼都未吃之前, 來了一個...WELCOME APPETIZER()唔知係咩黎架...好似係CARROT打成泡, 兩啖食完......清新囉, 除此之外, no further comment....我要了三文魚卷個卷好似好細, 但係食曬3件, 都算好多架......個三文魚包著個cream, 食落好鬼滑同creamy, 夾少少菜食, 會無咁滯......依個係好味的我的main course係鴨脾, 睇上去又係好似好少, 但係食落去, 其實都好飽~個皮脆脆地, 個脾唔係好咸, 我第一次吃依道菜, 要數到2007年在prague..
朋友訂了一個向正無敵海景的TABLE, 個VIEW一流!!
什麼都未吃之前, 來了一個...WELCOME APPETIZER() 唔知係咩黎架...好似係CARROT打成泡, 兩啖食完......清新囉, 除此之外, no further comment....
我要了三文魚卷 個卷好似好細, 但係食曬3件, 都算好多架......個三文魚包著個cream, 食落好鬼滑同creamy, 夾少少菜食, 會無咁滯......依個係好味的
我的main course係鴨脾, 睇上去又係好似好少, 但係食落去, 其實都好飽~ 個皮脆脆地, 個脾唔係好咸, 我第一次吃依道菜, 要數到2007年在prague...坐在河邊的餐廳吃, 超好味! 講番FRENCH WINDOW依個, 其實有點美中不足, 就係個肉仲係好新鮮, 唔似醃了的...正宗的做法, 我上網參考過, 應該係要醃到有咸香, 拎番出來煎...依到做出來的, 唔係唔好食, 只係唔係正宗的做法, 略有不足.
最搞笑係, 我忽然間發現, 點解有牛油既, 只係咁樣隨口講0左句, 係咪應該有餐包架 其實我無心之言, 剛好比個WAITRESS在收碟(因為剛食完頭盤)聽到, 佢拿拿聲拎番一個BASKET的麵包俾我地選, 點了一個看上去無咁硬的, 熱的, 外脆內軟, 好味!
最後來了一杯MOCHA, very good!! 應該是用了非常香濃的朱古力醬來沖咖啡的. 可能食之前睇了很多喊面的食評, 算係幫自己的expectation打了底, 所以覺得依次食既野, 水平比我想像的高.
多謝朋友, all the best!!