2016-01-24 691 views
下雨天總掛念從前,場上那可愛片段,突然又已一年…周末與不知多久沒見的朋友來到這小館(其實應該沒有一年),不知不覺間朋友已有了一個九個大的孩子,我們的話題亦由打波買衫去旅行進化為結婚生仔湊仔。揀卡邦尼小館因為佢夠靜,枱與距離適中,店員也很貼心的,看到小孩已立即推來了BB椅,可惜有BB椅都冇用,呢個B超痴身,冇人抱住就「呀、呀、呀…」,還好BB唔怕生,我們四個人可以輪流抱。小妹放棄了生冷的沙津,選了蕃茄忌廉湯+蒜蓉包作為頭盤,蕃茄味濃而且好creamy既湯品加上蒜蓉味唔夠但好脆既包使人飽了一半。鮮芒白汁龍脷柳配意粉,um....小妹見又鮮芒又白汁好似幾特別,即管checkcheck佢,哈,竟然是這樣的,鮮芒少酸有去膩感,平日食白汁硬覺得太rich三兩下便吃不下去,這個可以吃多一點,龍脷柳雖然沒有什麼特別花巧之處,可卻意外的外脆內滑,卻沒有多餘的油膩是日在小館吃得滿足,坐得夠耐又傾到計,果然係gathering既不二之選!