2016-06-25
好耐都無係馬鞍山食過糖水,雖然今日係平日的夜晚,但係都預左食完唔可以坐多陣傾下計。原本唔係想食甜館,只係見呢間咁岩唔洗等位先入去食。野食係唔差既,係衰在d態度唔好,所以前幾次都係叫外賣拎走食好過。上次堂食都係幾年前既事,一食完就即刻收走哂d野要趕人走唔好阻住佢做生意咁。可能因為附近多左間新派的甜品店,甜館相對多位d,所以今次就俾多次機會佢。我地兩個人,因為唔想坐門口位就揀左入面的4人坐。個waitress講明等陣人多都係要搭枱,這是先小人後君子嘛?因為未食晚餐的關係,我叫左個飽肚d既紫遇情迷比利時(紫薯脆餅+雪糕+窩夫),個窩夫係即刻做既,等左一陣,上到黎仲係熱辣辣。雪糕都有四 , 五款可以揀。我就揀左曲奇,不過雪糕球略嫌有d細,食左一塊窩夫之後都無左一大半雪糕,窩夫上面的蜜糖又太多。食哂雪糕之後再食窩夫就真係dry左d。食完坐左一陣開始有一兩枱人等,個waitress 終於出手收手我地d碟都叫我地調位讓俾出面個人坐。雖然唔係無禮貌,不過有時去得糖水鋪都係想食下野,坐一陣,傾下計。無奈馬鞍山始終都無唔到間坐得舒舒服服的糖水鋪。