2024-07-26
一踏入餐廳,樓底極高,好有空間感。12人試了10道菜如下:文苑飯莊三前菜(龍眼蜜餞金蠔·蜜汁叉燒皇·蘋果蜜餞雞肝撻),金蠔煎完,口感依然軟熟又鮮味,加上龍眼蜜餞,甜甜哋,好食。蜜汁叉燒皇肉質柔軟,豬肉肥瘦適中,推介。至於蘋果蜜餞雞肝撻,因個人不太愛雞肝,所以就不作出評論。堂剪迷你乳豬燒得非常香脆,乳豬帶有少少肥膏,混和脆卜卜嘅外皮同嫩滑乳豬肉,一流!羊肚菌竹笙杞子響螺燉雞好香嘅一個燉湯,不過略為鹹咗啲桂花片皮鴨外皮燒得好好食,肉質不鞋不乾,恰到好處。配以薄薄的磨磨皮,除咗一般都會有嘅烤鴨醬料,仲有我喜愛的桂花醬,大愛!崧子仁金蠔鴨肉生菜包好特別嘅鴨肉生菜包,崧子仁香脆,仲有金蠔粒,好矜貴。陳皮欖角脆鱔球我好鍾意食鱔,呢度嘅鱔球好厚肉,好有口感,再配以陳皮欖角,好夾,如果炸粉槳可以薄番啲會更好。豉油王煎蝦碌豉油醬汁調教得好惹味,蝦碌爽口彈牙!杏汁鮮腐竹浸菜心好杏汁有好濃嘅杏汁味,似係無糖杏仁露,不過我還是喜歡清炒/上湯浸。桂花艇王炒新竹米粉炒得夠乾身,唔錯!陳皮紅豆沙,懷舊芝麻卷 ,馬豆糕紅豆沙嘅紅豆好足料,煲到起曬沙!好難得食到懷舊芝麻卷同馬豆糕,好耐冇食過,亦都整得好水準,完美嘅一餐
堂剪迷你乳豬
羊肚菌竹笙杞子響螺燉雞
好香嘅一個燉湯,不過略為鹹咗啲
桂花片皮鴨
崧子仁金蠔鴨肉生菜包
好特別嘅鴨肉生菜包,崧子仁香脆,仲有金蠔粒,好矜貴。
陳皮欖角脆鱔球
豉油王煎蝦碌
豉油醬汁調教得好惹味,蝦碌爽口彈牙!
杏汁鮮腐竹浸菜心
桂花艇王炒新竹米粉
炒得夠乾身,唔錯!
陳皮紅豆沙,懷舊芝麻卷 ,馬豆糕
紅豆沙嘅紅豆好足料,煲到起曬沙!好難得食到懷舊芝麻卷同馬豆糕,好耐冇食過,亦都整得好水準,完美嘅一餐。