2019-07-17
成日都會去打邊爐, 食雞煲都食到悶。 今次朋友介紹之下去咗試下老鴨鍋,其實之前冇食過嘢都唔知係乜嘢嚟。其實間嘢都係喺旺角,不過就喺冇咁逼人嗰邊。朋友介紹之下,見到價錢咁抵就試下,老鴨玻璃到嘅時候店員建議我哋飲一碗湯先, 飲落去有少少藥材味有少少肉味,都幾好飲。見到餐牌有金沙蝦丸, 原來係包心丸入面有鹹蛋黃嘅餡料, 咁我就叫咗半份金沙蝦丸, 半分手打墨魚丸試下。 兩隻丸都非常之彈牙, 因為之前試過有啲餐廳啲手打丸好淋,所以都有啲驚, 但係呢度嘅手打丸完全冇呢一個問題, 就算入麵包咗金沙都好, 唔會食落口一pat嘢咁。 彈牙得嚟又食得出佢用新鮮食材整出嚟, 所以建議大家可以試下。店員推介之下, 試咗兩隻蟶子因為28蚊就真係好抵, 我哋唔識整蟶子放咗落去一段時間, 個店員即刻提我哋要撈起即刻食, 味道新鮮。不要嗌咗個順德炸魚腐, 雖然係油咗少少, 但係個口咁其實好似生巾入面有魚肉, 炸到脆卜卜其實個味道有啲似響鈴。食到一半嗌咗一壺烏梅汁, 25蚊一壺超級大,而且個味道係清甜嘅好好飲,用嚟中和返嗰一啲油膩感覺真係一流!總括嚟講我絕對推介去食大大份既火鍋!
總括嚟講我絕對推介去食大大份既火鍋!