2018-07-18
朋友約食去左荃灣蓮香棧, 就在荃灣地鐵旁邊,但是入左綠楊坊反而似迷宮,好難先搵到佢。其實係響二樓同三樓之間果半層,但唔知點解又叫 L1 ?入座後人頭湧湧,平日晚上都好熱閙,似係荃灣街坊的聚腳點。餐具玩懷舊 feel , 茶壺同杯都比較細隻,反而令人有新鮮感。蓮香六大懷舊菜,我地叫左兩樣,分別是香煎蓮藕餠 $88 和雞蛋焗魚腸 $70 。 香煎蓮藕餠 $88, 都算熱辣大份,食到有蓮藕同豬肉,但是味道唔出。比較淡口,要點醬油先得。雞蛋焗魚腸 $70, 真係 n 年冇食過,難得呢到有便叫了。魚腸唔會腥,但冇乜鮮味,雞蛋焗得過熟左,加D胡椒粉會好味D。好大份,食完今次我又再 n 年唔使食。咸排骨大芥菜煲$88 ,食在咁多煎炸油膩野,個茶點都要揀D清淡的。咸排骨大芥菜,苦苦地夠咸夠下火,正呀!咸排骨啖啖肉又夠腍,大芥菜少少苦夠爽,同樣地好大份超抵食。價錢超值,平過茶記同大排檔,好抵食。人雖然多,但都唔會太嘈,唔會趕客可以慢慢坐,幾好。
入座後人頭湧湧,平日晚上都好熱閙,似係荃灣街坊的聚腳點。