2022-06-03 221 views
CHI Tachinomi(Tuen Mun)好耐冇食過日本居酒屋🏮 位於屯市嘅哩件日式居酒屋氣氛幾唔錯😙😙 幾啱約埋三五知己食飯吹水💦 不過食物質素就要好視乎當日嘅情況啦🤫⌖ 晚飯套餐(前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品)💰$168今次帶咗兩個晚飯set 性價比就一般🤭 以下會逐一介紹兩個set分別食咗啲咩💭Set 1:胡麻番茄🍅 + 鰻魚飯(另+$20)+ 香菇🍄 + 京蔥雞脾肉🐔 +玄米茶(熱)胡麻蕃茄作為前菜正常發揮 鰻魚飯就好有驚喜🤤 味道適中 唔會過鹹🤫 香菇作為串燒就真係非常普通 根本就係烚出來 冇經過任何調味🤕 失望!京蔥雞脾肉燒得麻麻 雞肉偏老 調味就還好 飲品方面玄米茶就冇咩特別喇~Set 2:冰菜沙律🥗 + 大阪牛肉飯🐮 + 秋葵 + 鹽燒牛舌(另+$20)+ 麥茶(冷)冰菜沙律同樣係用胡麻醬調味嘅 口感幾特別 推薦試下😗😗 大阪牛肉飯就真係嚇你一跳 開頭果一碗以為食緊豬軟骨飯。。😅😅 後尾我哋見到隔離枱嘅同我哋好唔一樣 同店員講返先知我地呢碗係煲底貨😟 所以全部都係煮到好老嘅牛肉碎🥶 好彩最後都食到真正嘅大阪牛肉係咩一回事 食落好嫩身 配埋個非常濃郁
CHI Tachinomi(Tuen Mun)

💰$168

冰菜沙律同樣係用胡麻醬調味嘅 口感幾特別 推薦試下😗😗 大阪牛肉飯就真係嚇你一跳 開頭果一碗以為食緊豬軟骨飯。。😅😅 後尾我哋見到隔離枱嘅同我哋好唔一樣 同店員講返先知我地呢碗係煲底貨😟 所以全部都係煮到好老嘅牛肉碎🥶 好彩最後都食到真正嘅大阪牛肉係咩一回事 食落好嫩身 配埋個非常濃郁嘅牛肉汁真係冇得頂😭😭 不過對於舖頭點解會俾啲煲底貨比客人真搞唔明😰😰 串燒嘅秋葵表現普通 鹽燒牛舌就燒得唔太均勻 一啲焦黑嘅部位會食到苦味😥 同樣都係調味一般 如果隔離有鹽作為調味會更好~ 麥茶同樣係正常嘢

⌖ 吉列蠔🦪
💰$68
額外嗌咗左個炸物 吉列蠔配埋沙律醬味道唔錯 加少少檸檬又幾開胃☺️ 不過蠔就偏細隻 炸衣略厚🙌🏻

☻ 回頭指數:6 / 10 (一開頭碗大阪牛肉飯真係扣好多分。。💔)

#Fatshit_ami #Lunchtime #屯門美食 #日式美食 #香港美食 #食好西 #日式居酒屋 #居酒屋美食 #胡麻蕃茄 #冰菜沙律 #鰻魚飯 #大阪牛肉飯 #京蔥雞脾肉 #鹽燒牛舌 #吉列蠔