2016-05-09
美國和日本的舊同學到港旅游兼聚舊, 我今天負責安排他們在銅鑼灣Shopping及招待下午茶, 美國同學話想食拉麵, 日本同學又是個咖啡精, 一時間真係諗唔到邊到可以迎合兩位嘅口味, 好彩行到京士頓街見到大大隻Le Grand 招牌, 想起自己又有會員卡, 就覺得這是不二之選美國同學叫了一個叉燒拉麵下午茶餐, 日本同學叫了一個蛋糕下午茶餐, 我對這兩個餐興趣不大, 因我經常都吃, 今天試新嘢, 叫了一個肉醬焗餃子下午茶餐, 這個餐共有五件餃子份量十足, 由於是用芝士焗比較heavy, 我請他們每人吃一件, 自己都有三件美國同學上二樓洗手間在楼梯見到很多明星相非常興奮, 店内剛剛做緊藍山咖啡的推廣, 日本同學就與經理大講咖啡經, 他們對此兩層高及華麗裝修擺置的讚不絕口之餘仲話有少許家的感覺雖然本人間中有來此餐廳用餐, 但都忽略了這餐廳的優點, 其實在這裡招呼朋友聚餐一D都唔失禮, 唯一的缺點就是不太就腳。Anyway, 在旅遊業經濟低迷的日子下, 我總算為香港盡點綿力, 令游客留下一個好印象