2013-07-12
朋友要請我食飯,梗係搵間爽歪歪嫁啦知道Henry House入面既食店間間都有水準(價錢都有番咁上下,除左地庫O個間比較抵),睇完樓下水牌決定試一試光入到去發現師傅也是日本人,相信唔食得都睇得.朋友說唔想食飯,又唔想食炸野,咁我就主力消耗佢既錢叫左一些魚生包括有北海道海膽,池魚一條和7片青鯛一整個的北海道海膽十分鮮甜飽滿,入口即刻溶化,甜味留在口腔,十分新鮮的感覺,真想叫多個(我這次相信是北海道了)池魚一條,起肉大約十多片肉,魚肉鮮甜,肉質有彈性,魚油不多但性在魚味濃!青鯛更有甜味,但魚味不夠強,係比較清的白魚.兩者來講池魚更勝一籌新鮮的剌身令我更想去日本食番轉之後整杯生啤SUNTORY DRAFT BEER,清清的味道,沒有一絲苦味.食完條池魚,服務員說要拎條骨去炸一下我本身想煮湯,但她說這條魚不太合適.炸完食埋骨肉,魚味仍在,十分滿足.但都係想佢煮湯好似爽一點!之後服務員推介穴子海鰻肉質稔,魚味十分濃,肉厚飽滿,稍稍燒過後入口又是即溶之後叫了一堆壽司,有三文魚,蔥吞拿魚蓉卷,中拖羅和深海池魚三文魚肉質彈牙,油脂不比魚腩少!肉質也比較爽.這裡的壽司飯比較散了一點,這個不太欣賞,幸好飯
叫左一些魚生
新鮮的剌身令我更想去日本食番轉
之後整杯生啤
食完條池魚,服務員說要拎條骨去炸一下
我本身想煮湯,但她說這條魚不太合適.
之後服務員推介穴子
三文魚肉質彈牙,油脂不比魚腩少!肉質也比較爽.這裡的壽司飯比較散了一點,這個不太欣賞,幸好飯也比較少,完全突出到食材的味道.蔥吞拿魚蓉卷怎能夠不叫,這是壽司界中最穩陣得來又最好食的一款,魚肉鮮甜,配上少少蔥的辛辣,紫菜的脆,魚肉新鮮,點整都好食.
中拖羅外表好像中伏,但食落都係完全對辨,魚脂肪很多,入口溶化,魚肉新鮮.奇怪在點解個樣好似好差.
深海池魚肉質較實和爽,魚味不算濃,比剛才的池魚剌身差!
食完服務員更主動送上甜品,太感動(雖然唔太好甜品),她送了杏仁豆腐和無花果雪糕
她說所有甜品也是自製,不是來貨.
杏仁豆腐的杏仁味勁度強烈,配上少少酸的生果在面,和中層的JELLY(好像是桃味),很有層次,也中和杏仁的霸氣味道.
在偉大Henry House中,總有一間你鐘意的.這次日本料理之旅無白行一敞,最重要係唔洗我比錢
多謝朋友請客