2011-06-23
講幾句題外話先,因為工作關係,經常會去各區餐廳食飯,但又冇認真諗過要寫下食評咁...突然有日好無聊係咁睇OPENRICE,唔知受左D咩刺激,突然好想的定心肝寫下,同大家分享下,所以(講左咁耐都唔關事..呢個"所以"只係下台階,文字上冇實際轉折作用=,=),寫今次係我第一次寫食評,首先講句多多指教~好!入正題!今次食呢間金裝燉奶佬,其實都冇咩特別原因,純粹因為今日3號風球,落雨濕濕,想搵個坐得舒服D而又唔係好貴既地方食晚飯。7點幾入到去,冇咩人,光猛,乾淨。睇下餐牌,都幾多選擇,而且唔係D干炒牛河個D茶餐廳例牌野。價錢,40至60蚊左右,唔係平,但係銅鑼灣,差唔多啦。貪得意叫左個芝士豬扒天使麵配茄蓉,其實我都唔知佢個名係咪咁叫...因為個名好長......即係個豬扒裡面有芝士個種呢~佢一上,就見到D芝士係豬扒面流緊出黎,相當吸引。不過一切開個下,我忍唔住講左聲:「車...」裡面芝士唔多,雖然唔係可能因為切之前太大期望,所以有D失望。但老實講,都算係咁啦,比K-11某間有芝士豬扒既餐廳,都係差唔多。天使麵都OK。個汁呢,都冇"蓉"既,明明個名叫「茄蓉」架wor...唔係唔好食,只係令人希望
貪得意叫左個芝士豬扒天使麵配茄蓉,其實我都唔知佢個名係咪咁叫...因為個名好長...... 即係個豬扒裡面有芝士個種呢~佢一上,就見到D芝士係豬扒面流緊出黎,相當吸引。
不過一切開個下,我忍唔住講左聲:「車...」
天使麵都OK。個汁呢,都冇"蓉"既,明明個名叫「茄蓉」架wor...唔係唔好食,只係令人希望愈大,失望愈大者….因為我係蕃茄愛好者來的!!!
另外朋友食的明蝦球拼斑球飯,d汁個樣好開胃,賣相唔錯,味道ok,同咕嚕肉差唔多。不過份量略少,如果係男孩子既話,應該唔係好夠食。 華田火山,佢改到個名咁勁,唔係唔試下呀麻~不過跟飯都要加$6,唔…對我呢d窮苦學生黎講,有少少,少少貴啦。 好,咁個華田火山到底好唔好飲呢?都係個句,ok啦。只不過係有堆粉係面,有d口感咁,脆脆地, 但冇想像之中咁甜。有gimmick既的確。
題外話,我落order要華田火山既時候,個侍應妹妹話:「華田火山要加錢6蚊架wor。」我話ok,跟住佢又問我要凍定熱,我心諗,熱既話d粉一落水咪即刻溶?但我多口問多句:「咁凍係咪要再加錢?」佢傻下傻下咁話係,仲同我講凍既話要加9蚊。我又心諗,雖然你咁講到就要熱架啦,反正平d錢。轉個頭,阿妹妹返黎講唔好意思,原來華田火山只有凍的,所以亦冇加9蚊呢回事。
其實個妹妹都好有禮貌,不過前後仲出左幾次錯,如果遇著個惡d既就慘lu。