2020-04-23 68 views
今日去咗北角行過見到間拉麵店又諗吓耐未食個拉麵喎咁就去試吓啦。餐廳咁啱做緊優惠即時登記做會員,送咗一罐汽水但係我都係想飲啤酒咁我就留咗一罐游水比我朋友飲啦。點解我咁想飲支啤酒呢,因為節日都係日本進口手工啤。同一隻牌子佢有好多種唔同嘅味道,咁啱我呢一個係用赤色嘅米做嘅啤酒,餐牌上面仲話佢有士多啤梨味。咁我都聞到有士多啤梨味雖然唔係好突出但係飲落都幾好飲。好快就飲晒啦。咁我哋今日就叫咗兩碗唔同嘅拉麵同埋嗰日食餃子食。我自己就叫咗呢個黑蒜油拉麵,朋友仲燒鵝咁不如食返出前一丁嗰隻啦。我就覺得兩種完全唔同level😂金鶴拉麵嘅黑蒜油湯底係比較清湯,但係就好有黑蒜味同埋飲落一啲都唔醬口。入邊嘅拉麵有兩塊厚切雞肉,糖心蛋,黑木耳同兩塊紫菜等等嘅配菜。拉麵粗幼適中。總括而言呢一個拉麵都幾好食。至於朋友叫嘅白雞湯拉麵就係鎮店之寶,白色嘅雞湯一上菜就聞到濃濃嘅雞湯味。飲落雖然個湯比較杰身少少,但係我都接受到。 拉麵上邊好似樹根嘅其實係炸牛蒡,咁樣一齊食同埋飲都好好食味,配菜就有兩塊雞肉同埋五花腩等等,見到好多其他食客都有啲呢一個拉麵不愧為鎮店之寶。至於日式架子就係水準之上,我尤其是特別鍾意佢個餃子汁。酸酸

至於日式架子就係水準之上,我尤其是特別鍾意佢個餃子汁。酸酸鹹鹹咁可以解除食其他嘢嘅油膩感。👍