2019-04-01 63 views
早幾日係觀塘打波,打波前就梗係要食小小野啦,牛頭角地鐵站出黎行一陣就見到依間拉面店,決定就同波友食依間做晚餐。 我諗店主都應該幾鍾意日本戰國時代,因為睇完餐牌令我諗起之前玩既太閣立志傳。雖然我係玩開豐臣秀吉既,但係我都係比較鍾意食黑蒜油拉面(足利將軍拉面),我朋友就揀左香蔥油拉面(豐臣將軍拉面)。 我碗拉面湯底濃,叉燒燒到岩岩好同偏瘦,有半隻半熟蛋,因為面質我揀普通既關係,口感剛好,不太硬又不太軟。我朋友叫個碗豐臣將軍拉面雖然我無食過,但一黎已經充滿蔥油香味,下次可以試下。 之後再加兩個小食,我叫左餃子,我朋友就叫左蜜糖芥末雞翼。餃子就不過不失,反而蜜糖芥末雞翼有驚喜,雞翼本身已經煎到好香口,加左蜜糖芥末量岩岩岩好,甜甜地無咁熱氣之餘,又有小小辣辣地感覺,值得一試。

我碗拉面湯底濃,
叉燒燒到岩岩好同偏瘦,
下次可以試下。