星期六去完sogo感謝周shopping完,一嘗在中環食過返尋味的名館~前一次在中環擺花街食過非常驚喜,決定來銅鑼灣這家分店再試一次。甫到時是一點多,剛過飯店,店內九成滿,侍應可能做完飯點有d躁,後尾比我地坐小包廂,交代我們三點交枱。倒蕎麥茶的時候我們想自己倒,侍應即刻組織我地話五好你倒我黎倒,其他枱都要飲,五系凈系for你地飲咖~個語氣真係五多好,成個心情都比佢影響埋BTW,講飯d菜色,開宗明義講,呢間分店既菜色水準都五錯,但一定比不過中環分店。呢道松茸姬炒豚肉($78),用左似老乾媽或者XO醬既辣醬炒,bb辣,帶點甜口。豚肉夠嫩,但松茸姬本身味濃,加上重口味的醬汁炒,整件事情有d太衝突,餸飯食會好d,空口食嫌太油膩,一般般啦。蝦球蟹子銀絲煲($88),好五得。蝦球彈牙有味,系合格的。粉絲驚癡煲,放太多油,熟蟹子無味,好少存在感,整體味道偏淡,很油,不推薦。燒魂妙齡鴿($68)反而有意外驚喜!以前一直覺得真正好味既燒乳鴿一定系會出自酒樓,估五到名館既燒乳鴿更好味!乳鴿外皮少少脆,內裡肉汁四溢,無膻味,非常美味!如果能再熱辣一點就好了。重頭戲就是這道酸菜魚。沸騰酸菜滑魚片($178)與

松茸姬爆炒豚肉

蝦球蟹子銀絲煲

燒魂妙齡鴿

重頭戲就是這道酸菜魚。沸騰酸菜滑魚片($178)與中環分店$298一份比,分量我係中意的,更細既同時能多點幾樣其他餸。酸菜魚食面頭既時候不太辣也不太酸,撈一撈下面,有大量酸菜,大白菜,寬粉,泡椒等等,越煮越入味。
魚片又大又滑又有肉感,貨真價實,寬粉系內地食到既味道,很有韌性,大白菜最適合煮在酸辣的湯裡,裡面還有花椒麻麻的,很好食。(不過還是水煮魚更好食~

沸騰酸菜滑魚片

聽講同唐宮小聚系同一間飲食集團,系餐具上都花了點心思~
整體而言都係五錯既~但都系果句,能去中環食都係果間好d,水煮魚同乳鴿系必點~侍應既服務態度希望系個案啦~
2018-11-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
燒魂妙齡鴿
沸騰酸菜滑魚片