2016-07-16
話說小妹喺觀塘做嘢,務求試儘觀塘嘅特色美食。呢期就集中喺東廣場入面,試完日式,台式再試漢堡包,今次就試下上次試過早餐嘅coffee art.見上次早餐不錯,今次叫埋幾個同事一齊嚟試下拒嘅午餐,果然無令我失望,每樣嘢都係水準之作。午餐有幾個選擇,一人叫左一份午餐,前菜可以選沙津或者綠茶多士半件。我就想試下個多士,好特別,諗起綠茶通常只係會覺得苦苦地,如何將苦味加入多士到呢?食出嚟又會如何?答案係,多士係甜甜地的,淡淡嘅甜味入面有綠茶嘅香味,但又無左拒嘅苦味,非常夾,值得一試。沙津就係配胡麻醬的,好難唔好食,哈哈。細細杯裝喺玻璃杯入面。到主菜我選左,牛肝菌意大利雲吞--必食之選。拒用左忌廉汁做底,還有小小芝士味,濃度岩岩好,仲加左小小洋蔥粒吊下個味,好正。雲吞函應該係肉加埋d牛肝菌一齊,嗅落無咩味,食落就好香,口感頗軟身的。但係味道真係好特別,好正!唯一一樣我就係覺得個皮偏厚左小小,如果可以薄番小小,直頭係完美!另外同事都點了幾款不同的意大利粉,有兩款值得推介一下。温泉蛋肉醬長通粉--温泉蛋全流心,篤穿嚟食撈埋個長通粉食好正,長通粉係煙煙韌韌類型。肉醬更食到有蕃茄粒粒,除了有蕃茄味外還好有
温泉蛋肉醬長通粉--温泉蛋全流心,篤穿嚟食撈埋個長通粉食好正,長通粉係煙煙韌韌類型。肉醬更食到有蕃茄粒粒,除了有蕃茄味外還好有口感。
另加20蚊可以加三隻柚子雞翼或泰式蝦餅,我今次加了雞翼。雞翼係先炸后再加柚子果醬。端出來熱辣辣更是即炸的,入面的肉質鮮美,仲好嫩滑,絕對值得一試。