2023-01-22
新年將至,年尾同朋友食好啲,去咗屯門三聖買海鮮(買咗$1200左右,四位食),再到龍海鮮酒家加工,朋瘦食過幾次都算唔錯,所以直接揸車上咗。容龍酒家位置非常特別,入到去,酒樓一棟,停車場有兩層,方便泊車。接待員帶我哋入座之前,拎咗我哋袋海鮮就甘放咗喺地下,感覺唔良好。座左好耐,都未有人招呼,感覺唔係專業,職員都唔算有禮。餐牌亦都只係原有既推廣餐牌,要問先有正式小菜餐牌。以下四位食:1. 上湯貴妃蚌(8隻): 新鮮嘅海鮮,上湯煮係最鮮甜最好食。佢個上湯好清,配有少量粉絲,貴妃蚌鮮味全出,好食!2. 砵酒焗蠔(1桶):見到係拿手菜之一,但我唔識欣賞,呢個煮法帶唔出蠔味,仲整到乾身左啲,其實叫炸蠔可能仲正。3. 蒜蓉開邊蒸大花竹蝦(8隻): 買時睇落好大隻,開邊蒸完好細隻😂4.椒鹽琵琶蝦(2隻): 椒鹽整得正,非常之夠惹味🤌🏻5.XO醬蒸蟶子(8隻):完全失敗嘅推介,因為有兩樣嘢已經係蒜蓉蒸,大蟶子諗住想拎去炒浪費左,點知個侍應推介XO醬蒸,仲要加$60,個XO醬完全搶聖子嘅鮮味,錯配👎6.蒜蓉粉絲蒸扇貝(4隻):扇貝蒸得啱啱好,唔錯既7.咕嚕肉:唔錯,但肉粒可以大少少,多啲咬口8.蟹肉扒西蘭
以下四位食:
4.椒鹽琵琶蝦(2隻): 椒鹽整得正,非常之夠惹味🤌🏻
6.蒜蓉粉絲蒸扇貝(4隻):扇貝蒸得啱啱好,唔錯既
7.咕嚕肉:唔錯,但肉粒可以大少少,多啲咬口
8.蟹肉扒西蘭花:正常味道,都算多蟹肉
去廁所先發現,呢間係2011年連續10年到2022年,都有米芝蓮推介。但我非常之質疑個,可能水準定得好低🤣 不過,大讚洗手間好乾淨,停車場有一個位置有人力車同埋勞斯萊斯靚車,可以打卡。
整體每個小位都做得唔夠好,野食未算好出色