2016-06-10 580 views
今日去左尖沙咀行街街,行到7點左右肚仔餓,甘岩喺「韓國食街」附近,於是二話不說就鑽入去覓食~但間間韓食都有小人龍,而個肚又愈嚟愈餓,一心想搵間快靚正醫肚!望望馬路對面比我見到一間韓食快餐店-明洞!面帶笑容既韓藉老板見到我地就用唔咸唔淡既中文問我地幾多位~但其實店員並唔係韓國/香港人~。呢間係一間面積唔大既韓食快餐店,即係要客人去cashier比錢叫野食,之後拎住個機仔,可以拎食物時機仔就會響甘~。。👄柚子茶$15 (凍/熱同價)👉🏻我叫凍既,但唔記得叫佢少冰少甜。但好彩佢地自動自覺同我少冰少甜左~。。👄蕎藜冷麵 $68👉🏻我好鍾意食水冷麵,有人話呢度既水冷麵同喺韓國當地食既味道一樣~於是我就叫左佢勒~附送小食有泡菜同薯仔片~冰麵既口感好好,好彈牙~而「水」亦夠凍,「水」中亦有冰~冷麵上有酸蘿白絲同青瓜絲~店員溫馨提示我可以將酸蘿白絲同青瓜絲撈埋水冷麵一齊食~聽話既我就即刻撈,噢!原來真係仲好味左架~食落酸酸地甘,又唔會酸到澀~。。👄芝士海鮮煎餅 $78👉🏻呢個好似係新野 #芝士乜乜乜 ,好奇既我於是一試~上枱時熱辣辣好香~煎餅上有溶左既芝士,煎餅內有蝦、魷魚同蜆肉~ 餅亦唔厚,唔會食落

👄柚子茶$15 (凍/熱同價)

👄蕎藜冷麵 $68

👄芝士海鮮煎餅 $78
👉🏻呢個好似係新野 #芝士乜乜乜 ,好奇既我於是一試~上枱時熱辣辣好香~煎餅上有溶左既芝士,煎餅內有蝦、魷魚同蜆肉~ 餅亦唔厚,唔會食落成口粉!芝士連埋煎餅食都係第一次,出奇地味道又好夾~

👄海鮮炸醬麵 $80
👉🏻幾鍾意佢將麵同炸醬分開上,因為甘就可以因應自己既口味去調教炸醬麵既濃度~炸醬中有蝦同魷魚~料份量算多,醬既味道亦唔會太咸。麵都好有咬感,煙煙靭靭甘~
2016-06-09
$100 (Dinner)