2019-09-27 6272 views
若非到北角探朋友,應該都唔會來呢區搵食呢,朋友介紹嘅呢間餐廳,非位於人來人往的大街,亦有不少食客,多是街坊裝。聽到「太元樓」於我腦海浮現舊式酒樓模樣,來到店外,眼前一亮。新式裝潢,内裡簡單而雅緻,舒覺舒適。價錢合理呢碟係入座就有嘅小食,禾桿冚珍珠,表面係平常可見嘅香脆花生,原來下面有醬汁醃青瓜粒爽口開胃,唔錯~小籠包一籠四隻,湯汁甜,唔覺油膩👍🏻呢個唔係金粒豆腐,係金條豆腐,外皮薄脆,內裡超滑,加啲淮鹽~超好食!我最愛酸甜類嘅菜式~呢個糖醋小肉排調味適中,多食都不覺膩,肉質腍~見到人叫我又叫,上面晾肉片,下面有粉皮,分量不小。醬汁味道有點似抄手嘅汁,辣得過癮!呢度嘅擔擔麵,小了麻醬,湯就唔會咁杰,食落無咁滯,麵嘅質地適中帶點咬口,但於我而言,比想像中辣~年糕煙韌~~整體不錯,但味道偏清淡~總括食物份量充足,味道好,環境及服務都十分不錯~是晚食得開心又滿足😁難怪食客源源不絕~

新式裝潢,内裡簡單而雅緻,舒覺舒適。

價錢合理

小食

小籠包

小籠包一籠四隻,湯汁甜,唔覺油膩👍🏻

金粒豆腐

糖醋小排骨

涼曬白肉

擔擔麵

雪菜肉絲炒年糕

年糕煙韌~~整體不錯,但味道偏清淡~

難怪食客源源不絕~
2019-09-19
Type of Meal