蟹道野田喺上環的九如坊,門面只有一隻蟹的裝飾,充滿神秘感。店內的坐位不多,但由佈置用餐具都相當用心,而且店內整潔明亮,感覺就像置身於日本的餐廳之內。出咗Bonus個人就豪氣好多,餐牌都唔洗睇,直接交由廚師發辦。Order咗冇耐,廚師就捧咗成Tray海鮮黎,然後用日文夾雜日式的英語去介紹今天的時令食材,包括有皇帝蟹、毛蟹、龍蝦、喜之次和北寄貝。啲海鮮仲喺度郁下郁下,而未煮之前先給客人驗貨,給予客人信心,亦令我們非常期待,真正未出發先興奮。兩位廚師都係日本人,一路埋首做料理之餘,亦有細心留意客人的用餐進度,食完一碟先上另一碟,整個體驗真的非常之好。先上的是一系列的頭盤,有蟹肉海帶香菇、海膽、和牛、粟米、炸魚和鯖魚箱押壽司。款款都咁好味,當中令我印象深刻的是盛著蟹肉海帶香菇的那一杯冷盤,蟹的鮮味非常突出,作為開胃前菜真的很不錯。之後上菜的是刺身,我是頭一次吃活的北寄貝,肉質很爽甜,比熟的北寄貝好吃一千倍!毛蟹蟹腳,廚師已預先把殻剪開,方便食用,蟹肉刺身的質地有點黏口,滲出淡淡蟹肉的清香。鰹魚刺身沙律很有驚喜,醬汁酸酸甜甜的,配鰹魚刺身真係非常醒胃!而洋葱應該有輕輕焯過,味甜不會嗆喉。之後到燒

蟹道野田喺上環的九如坊,門面只有一隻蟹的裝飾,充滿神秘感。

而洋葱應該有輕輕焯過,味甜不會嗆喉。

之後到燒皇帝蟹,烤至微焦的外殻傳出陣陣炭烤海鮮的獨有香氣。而份量真係唔講得笑!

蟹腳部份已預先剪開,真正啖啖肉,無論點淨食、蟹醋或者青檸汁都一樣咁好食!

而店員亦會奉上蟹簽,方便吃蟹鉗和蟹身的位置。

炸物有龍蝦、小青椒、同埋茄子天婦羅,仲炸咗條龍蝦鬚同埋尾黎做裝飾添!店員上菜的時候,特別用心地把食物放在最方便客人食用的位置,無論食用角度或者拍照角度都係好正。

龍蝦天婦羅上的薄薄一浸炸粉脆口而且唔油膩,亦緊緊鎖住了龍蝦的肉汁!龍蝦肉質彈牙爽甜,鮮味十足,正到無朋友。

這個擺盤很誇張,神秘的面紗交由客人揭起。

是毛蟹的蟹肉和蟹膏,伴上一小𢸶海葡萄。蟹肉蟹膏煮熟之後再冷凍,蟹膏的濃厚味道和蟹肉的鮮味出晒黎!

下面是一個用冰雕而成的冰碗,以保持蟹肉蟹膏的冰涼口感,真的很有心思。

上菜前把燒好的喜之次加上蓋煙燻一會,喜之次的魚油加上了煙燻的香氣,味道非常獨特而且濃郁!魚肉亦十分肥美,魚味十分突出,而伴碟的粟米和炸蟹仔都一樣咁好食,真係不得了。

龍蝦麵豉湯,把剛才的龍蝦頭加進湯內,提升了整個麵豉湯的鮮味和香氣,個頭仲有少少肉食,真係物盡其用,用得其所!

蟹蓋蓋著大量的海膽!剩餘的蟹肉都在這小鍋的釜飯內。旁邊還有一大碗三文魚籽和葱花。

廚師會先詢間我們的喜好,而加入適量的葱花和三文魚籽,才為我們把飯伴好。唔洗講咁多,梗係叫廚師All-in啦!

伴好之後再加一點三文魚籽上面,就可以開餐喇!飯內有齊海膽、蟹肉和三文魚籽等新鮮食材,集鮮味和濃味於一身,味道非常濃厚的一碗,好味到唔識點形容!

鍋內還有飯的時候,廚師會把蟹蓋放在小鍋上作為識別,畫面很惹笑。

店員為我們清理枱面之後,換上新的毛巾和熱茶,代表這頓飯來到了尾聲,成餐飯食足兩粒鐘。

最後來的甜品也是一流的水準,蜜瓜很香甜,真係大滿足呀!

蟹道野田的食物水準和服務質數真係超一流,同喺日本食Omakase無分別!雖然每人要千幾蚊係有少少貴,不過可以慳返來回機票嘅錢,間中好好享受一下都唔錯丫。