2019-09-03
口水雞,醬汁強酸乸脷!浸落麻辣熱湯中沖洗一下再試,大肥雞皮厚脂肪多油感重。雞皮滑溜,白肉乾鞋無味道!過橋米線大麻辣走芽菜,我完全聽唔明大媽譚仔話講乜春春,我係要紐紋薯粉,唔要米線,火都黎!州嬸是否唔識廣東話?您培訓完先啦!幾乎每次都食同一款過橋鍋,最多轉下湯底轉下麵,大雜錦什麼食材都有齊,無需傷腦筋。十全大寶盒!雞肉、腩肉、火腿、豬膶、魚蛋、炸醬、腐皮、豆卜、韮菜、竹笙。每次當這個巨大碗送到時,附近食客無一不投以羨慕而驚訝的眼神!再加多碟小食,他們更加不敢相信只係我自己獨食的份量,還有那濃烈刺鼻的大麻辣湯氣味,更令她們俯首稱臣!輕而易舉整碗過橋連小食都全方位消息,麻辣湯都被我灌去大半碗呢!先將全部咸酸菜及炸醬落到麻辣湯輕輕攪拌,要溫柔不要粗暴,讓她們還倚在表面,那麼夾米線時可以順勢拖著品嚐就更更更豐富滋味。雞肉極鬆,腍劈劈醃味濃。腩肉五花脂肪膠彈甘甜,瘦仔略鞋嚥韌。火腿輕咸滑滑,淺淺咸味。豬膶過火過熟,乾硬突出。魚蛋的骰迷你,微彈微香。腐皮?炸過叫炸枝竹,無炸叫腐竹。豆卜任何湯的絕配,吸湯力特強,灌湯掉入嘴仔,爆開辣汁暢快無比。炸醬味濃少少辣,黏黏漿嘴,跟鮮爽韮菜竹笙米線齊啜入口,三路
豆卜任何湯的絕配,吸湯力特強,灌湯掉入嘴仔,爆開辣汁暢快無比。炸醬味濃少少辣,黏黏漿嘴,跟鮮爽韮菜竹笙米線齊啜入口,三路齊發無懈可擊!
大麻辣湯辣味濃郁香醇,黏黏厚厚的非常喜歡!辣到額頭冒煙,由頭濕到落腳,麻到嘴仔震騰騰就最開心!每啖都要大大注捲實配菜一齊食才最識嘆,多變的味道與質感食得更賞心悅目!
食飽飽梗係叫多碗外賣,今晚宵夜慢慢嘆!過橋米線大麻辣走芽菜,分湯真好!不會浸到米線溶到變漿呢。始終堂食最好味,外賣硬係有點不同,可能米線有跟麻辣湯一齊明火煮過,熱騰騰特別可口味美。