2018-04-29
同fd講起想食拉麵,我同fd第一時間諗起既唔係一d近年先黎香港開既所謂出名品牌, 我地不約而同講起已經係香港立足左好多年既札幌拉麵~講起就想食~佢有個二人套餐 - 兩個拉麵加四個小食我朋友叫左個招牌牛油拉麵,而我就叫左螃蟹拉麵~牛油拉麵我以前都成日食, 本身濃郁既湯底加油牛油加持,令湯更加滑溜更加香濃,叉燒份量亦夠味道穩陣。 今次我朋友既評價亦差唔多, 咁多年都keep住水準係唔易。 而我叫既螃蟹拉麵,其實湯底是一樣,只是螃蟹代替左叉燒~但個蟹肉係好味既,不過變左有d唔太夠份量,好彩有小食搭夠~呢個餃子有水準, 皮薄,亦煎得脆,要挑骨頭既話,入面d料可以多d~北海道南瓜炸薯餅 - 呢個真心正~將南瓜同薯仔搞成蓉再造成炸物,有薯蓉既口感但多左南瓜既鮮甜味道,兩者配合得好夾雞翼及雞軟骨串燒 - 呢個穩穩陣陣, 串燒其實襯熱食就好好味~我特別鐘意食雞軟骨, 配上一兩滴檸檬汁吊味, 無得頂~最後來個蟹籽沙律, 清一清個味蕾,好滿足晚一餐
佢有個二人套餐 - 兩個拉麵加四個小食
最後來個蟹籽沙律, 清一清個味蕾,好滿足晚一餐