今次行過永發茶餐廳,我就衝住佢嘅平民美食入去填肚。落座咗叫咗幾樣嘢,每樣都有啲驚喜感。🍳🥓🍞首先係蛋撻,咬落去皮脆卜卜,蛋香濃郁得滯,暖暖哋,真係一啖嘅幸福!雞批嘅皮酥得黎有點牛油香,雞肉配咖哩嘅組合特別惹味,掂晒!紅腸通粉個湯底幾得意,有啲忌廉味,紅腸又厚切又脆,食落去咬勁十足,啱晒我呢啲愛大口嚼嘅食客。炒蛋牛油餐包,嗰個炒蛋唔係一般嘅滑,稍為少啲蛋汁但仍能滿足我對嫩滑嘅要求;餐包塗上牛油,焗到啱啱好,真係經典配搭!凍奶茶呢杯,喺咁多家試過之後,終於喺呢度搵到剛剛好嘅比例!奶味足夠,卻又唔覆蓋埋茶嘅陣味,就算唔算係最正,都係頂級享受。總體嚟講,呢度嘅茶餐廳食物令人驚喜,無論係味道定係口感都係做得好好,食客你都應該試吓!下次路過,記得落嚟支持下本地小店,撐下香港嘅味道!🇭🇰