2024-10-06
今次去咗觀塘嘅永年士多,呢間車仔麵餐廳真係有啲正!我呢個豆卜蘿蔔甜酸齋撈麵真係唔錯!啲豆卜吸晒甜酸汁,入口即化,蘿蔔煮得好腍,甜甜地夾雜啲酸味,齋撈麵就啱啱好彈牙又唔會太硬,每一啖都係一種享受。呢個組合唔單止健康,仲令我食完覺得好滿足。我朋友嗌嘅墨魚卷魚蛋牛筋魷魚粗麵,簡直係一個味蕾大爆炸!墨魚卷煙韌有彈性,魚蛋彈牙得嚟鮮味十足,牛筋腍得嚟仲好入味,魷魚就有啲嚼勁,配埋粗麵同嗰啲濃郁嘅湯底,真係食到停唔到口。講到飲品,我哋點咗樽仔奶茶同凍檸茶。樽仔奶茶香濃幼滑,甜度啱啱好,飲一啖即刻滿足晒,嗰種懷舊味道真係令人回味。凍檸茶就清新解渴,喺熱辣辣嘅天氣飲落去,真係透心涼。至於最新推出嘅街頭辣串串,真係激推!魚蛋、牛柏葉、豬腸、魷魚,全部都浸滿嗰啲特製辣汁,每一串都辣得嚟好開胃,特別係牛柏葉,啖啖爽口,食完仲有一陣香辣留喺口腔,簡直係一場味覺盛宴。總括而言,永年士多係一個唔錯嘅地方,無論係食物質素定係嗰種懷舊氣氛都令人流連忘返。每一道菜都充滿心思同地道風味,無論你係咪鐘意食車仔麵,都應該去試下,絕對唔會令你失望!快啲約埋朋友一齊去感受吓呢個美食之旅啦!