2024-08-09
牛大人永遠都係我打邊爐嘅至愛!今日同好朋友約埋喺荃灣分店一齊食打邊爐,能夠暢談生活加埋任飲任食,真係令人期待。入座之後,我同朋友點了「極上和牛吃到飽套餐」,我們又先點了湯底。見牛大人新出的三朝酸菜鮮魚鍋,一於把握機會試下!鍋底金黃色澤,透著一股清甜香味,牽引著我們的目光。當鍋蓋掀開的一瞬間,撲鼻而來的陣陣酸香混合着魚肉的鮮甜味,酸菜的酸度恰到好處,不會蓋過了鮮魚的鮮甜,引人垂涎! 有著呢個鮮香湯底,自然要喺牛大人大吃大喝牛肉!安格斯特選牛板腱、澳洲和牛M5 牛肩卷、安格斯牛小排、澳洲和牛牛胸爽等,牛肉種類好豐富,肥瘦適中,咬落口感十分鮮嫩。而朋友最鍾意澳洲和牛牛胸爽,所以叫了三碟,大吃一番!除咗各式各樣嘅肉類,各式海鮮都非常味美!我們試了章魚珍珠漿,入口即化的軟嫩章魚,製作成Q彈有勁的珍珠漿,口感極為細膩,外層滑嫩內裡卻又帶有一股韌勁!接著是新鮮沙白,沙白肉質軟嫩又彈牙,十分新鮮!而鮮甜海蝦,肥美的蝦肉Q彈有勁,飽滿鮮甜,吃下去更是一股清新爽脆的感覺,令人欲罷不能!佢哋仲有一個自助食品區,可以夾唔同嘅丸類同埋新鮮蔬菜嚟食,好豐富。而飲品區就更加多元化,我都試咗好多款唔同嘅茶類。而且牛大
佢哋仲有一個自助食品區,可以夾唔同嘅丸類同埋新鮮蔬菜嚟食,好豐富。而飲品區就更加多元化,我都試咗好多款唔同嘅茶類。而且牛大人最近仲有新登場嘅蜜桃味生啤,因為天氣熱辣辣,朋友好想飲吓啤酒,叫咗一杯同朋友share,就算唔係飲開酒嘅我,都覺得超好飲!
食完晚餐食完之後,唔少得當然係仲有甜品環節。牛大人嘅雪糕款式都好多,有我最愛嘅Movenpick,如果鍾意開心果味嘅朋友都可以試吓Dryers嘅開心果味甜筒!而最近只要like牛大人社交平台,就會送期間限定飲品,俾到啲客人持續嘅新鮮感!
牛大人食物種類真係超多,目前係我最鍾意嘅邊爐餐廳,今次嚟牛大人由湯底到肉類,飲品到最後嘅甜品,個個環節都好似度身定造咁,真係超級抵食!
牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心) (荃灣)
地址:荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓