「相儒以沫,不如尚夢於茳煳」餐廳名好有詩意✨。Menu好似江湖秘笈🤭,主打新派中式Fusion菜✨經典懷舊菜✨,好多醬汁菜式都係師傅自家製,好有特色風味🔥🥑玫瑰花茶算係呢度特色功夫茶,有火一直熱住保持溫度,玫瑰花瓣好出味,花香撲鼻🌸同時好解膩😋。佢地Service好好,經常幫我地斟茶。🥑螺肉瑤柱燉湯好鍾意熱辣辣既湯,每日限定都唔一樣,好鮮甜足料,螺肉爽口彈牙😊🥑美極香煎龍躉球 ❗️ 推薦❗️ ️龍躉新鮮,魚肉厚實,外皮煎得金黃色,咬落非常脆,外脆內軟震撼味蕾☺️,配上自家製嘅美極醬汁好惹味,而且啖啖肉我最鍾意🤭🥑欖菜欖角上肉排❗️推薦❗️上肉排應該係梅頭,肥瘦均勻軟霖😊,廚師控制火候啱啱好,一啲都唔韌😯。重點外皮竟然燒到脆身,好香口,。食得出淡淡陳皮味,有鹹鹹地欖菜欖角豆豉味,亦有甜甜地蜜糖中和。呢個秘製醬汁我都好想知配方,真係好好食🤣。🥑茳煳炒飯呢個炒飯配料好特別,有蘿蔔仔、菜心粒、蛋白、杞子、鹹蛋黃🌝。金黃色既飯每一啖都食到鹹蛋黃既味道,鍾意食鹹蛋黃嘅朋友一定唔可以錯過😁。🥑自家製糯米糍❗️推薦❗️師傅手勢真係好犀利!糯米糍個皮超級薄🙊,咬落去爆晒陷,好香濃奶黃味,呢個質感好特別,係佢地自家研製😋

玫瑰花茶

自家製糯米糍

🥑自家製糯米糍❗️推薦❗️
洛神花糕

🥑洛神花糕
真係估你唔到窩,唔係山楂/菊花/桂花,竟然係洛神花🌺,酸酸甜甜,食完唔滯仲好舒服,係一個好既結尾☺️

呢度裝修完環境特別雅緻,座位好寬敞舒服,係約三五知己既好地方,仲有好多菜式都好想試,再去會試下冬日限定紅燒牛臉肉😋下次茳煳見🤭

🍁整體🍁
🥑性價比:8/10
🥑美味:9/10
🥑環境:9/10
🥑回頭:10/10
🥑人均:$200-300

📍 尚夢・茳煳 (灣仔)
灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖

🧡𝑳𝒊𝒌𝒆 & 𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘 𝒎𝒚 𝑰𝑮 @annasan.cat
💛#annacat_港島
🧡#annacat_中菜

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #foodporn #foodlove #香港好去處 #香港打卡 #hkigfood #hktravel #香港旅行 #香港観光#香港グルメ#Hongkongfoodie #香港美食 #灣仔美食 #尚夢茳煳 #會展美食 #灣仔中菜 #炒飯 #炒飯スタグラム #玫瑰花茶 #rosetea #中菜 #中華料理 #chinesecuisine #順德菜 #燉湯 #糯米糍
Type of Meal
Dinner