2021-05-06
依排成日突然落雨☔️,本來想約朋友去燒烤,都即刻hold住先。其實想食燒烤🔥未必要聽天由命咁被動既,介紹個好地方比大家,有得食燒烤,仲有海鮮、魚生、多國美食、甜品、琳琅滿目,保證滿足晒大人同小朋友😍。回帶去返上個月同屋企人去左城門河畔既麗豪酒店「濠餐廳」嘆池畔燒烤風味自助晚餐🍽。喺泳池邊燒烤,真係夠晒Chill🥂。燒烤區設於室外,絕對唔洗怕攻到成身燒烤味👍; 有專人即點即燒,有美國斧頭扒🥩、牛肋骨、豬仔脾🍖、龍蝦🦞、青口、元貝、海蝦🦐等。寶雲酥羊架、龍蝦鉗、燒菠蘿🍍都值得推介。仲可以試埋自選配料既喇沙🍜,夠晒惹味。自助餐中另一焦點就係凍海鮮盤🦀有開邊龍蝦、鱈場蟹腳、大蝦、加拿大海螺等,源源不絕供應,味道鮮甜😋。刺身🐟都係必吃之選,我至愛既三文魚好夠肥美新鮮,其他仲有吞拿魚、鯛魚及甜蝦、八爪魚等。熱葷方面選擇都好多,仲有香煎鴨肝、即焗新鮮生蠔、香烤片皮鴨、馬來沙嗲等。最後梗係唔可以錯過甜品環節🎂,長長既甜品櫃擺滿數十款精緻既甜品,以「莓果饗宴」為主題🍓,多款甜品如雜莓朱古力甜品,雜莓軟心朱古力蛋糕、士多啤梨藍莓芝士蛋糕等都加入莓果元素,唔只外型吸引,酸酸甜甜既甜品仲好岩夏天食💕,好fres
寶雲酥羊架、龍蝦鉗、燒菠蘿🍍都值得推介。
仲可以試埋自選配料既喇沙🍜,夠晒惹味。
自助餐中另一焦點就係凍海鮮盤🦀
最後梗係唔可以錯過甜品環節🎂,長長既甜品櫃擺滿數十款精緻既甜品,以「莓果饗宴」為主題🍓,多款甜品如雜莓朱古力甜品,雜莓軟心朱古力蛋糕、士多啤梨藍莓芝士蛋糕等都加入莓果元素,唔只外型吸引,酸酸甜甜既甜品仲好岩夏天食💕,好fresh好清新。
另外仲有我最鐘意既豆腐花、小朋友又可以夾糖食🍬,玩朱古力噴泉,最後食埋Movenpick雪糕🍧同埋coco berry 雪糕球涼透心❄️,為豐富盛宴完美作結🤩。
食飽飽再喺城門沙畔散下步返市中心,微風吹來感受下休閑寧靜,真係好舒服💖。